De la teoria darwinista a "Originii speciilor" pana la primul manual de sex sau ghidul regulilor din fotbal, douasprezece carti sunt considerate ca ne-au influentat existenta. Chiar daca nu le-am citit, merita macar sa stim care sunt.

Si asta, mai mult decat evenimentele extraordinare, cum ar fi, de pilda, invaziile, razboaiele sau asasinarea unor lideri, spune Melvyn Bragg, realizator britanic de emisiuni de televiziune. El va prezenta pe micile ecrane, la ITV 1, aceste repere ale omenirii, in serialul intitulat "Douasprezece carti care au schimbat lumea".

SELECTIE NATURALA

Prima carte ca importanta este "Originea speciilor" (1859), a lui Charles Darwin. Este o teorie stiintifica, ce respinge originea divina a omenirii si sugereaza ca evolutia diferitelor specii de vietuitoare, inclusiv omul, de pe Pamant, s-a facut prin legile nescrise ale selectiei naturale. Urmeaza prima legislatie in fotbal, "The First Rule Book of the Football Association" (1863), care a pus bazele acestui sport modern.

REVOLUTIA STIINTIFICA

Cu "Principiile Matematicii", Isaac Newton atinge, in 1687, "culmea revolutiei stiintifice", sunt de parere si astazi specialistii, savantul incluzand, pe langa calcule matematice, si "Legile miscarii". La randul sau, Michael Faraday face in 1855 primul studiu detaliat despre electricitate, in lucrarea "Cercetari experimentale in electricitate". Bazele economiei moderne sunt puse de Adam Smith, in 1776, cand publica "The Wealth of Nations".

FARA PUTERI ABSOLUTE

In "Magna Charta", din 1215, sunt consfintite pentru prima oara limite ale puterii absolute a unui monarh. Aparuta dupa revolta nobililor englezi, satui de abuzurile regelui John, "Magna Charta" declara pentru prima data ca "nimeni nu e mai presus de lege, inclusiv regele" si cere recunoasterea unor drepturi si nobililor, si oamenilor de rand. Cateva secole mai tarziu, in 1789, prin celebrul sau "Discurs in Camera Comunelor", William Wilberforce lanseaza campania de abolire a sclaviei.

BIBLIA SI SHAKESPEARE

Prima versiune "autorizata" a Bibliei in limba engleza, "The King James Bible" - Biblia regelui James - reuseste sa vada tiparul in 1611.
In 1623, este randul lui William Shakespeare sa ii apara "First Folio". Aceasta este prima colectie tiparita de piese de teatru si poeme ale lui William Shakespeare, conform manuscriselor sale originale.

EMANCIPATELE

In 1792, Mary Wollstonecraft ia pentru prima data "Apararea drepturilor femeilor". Este primul mare tratat feminist si o adevarata provocare la emancipare pentru "sexul slab", Wollstonecraft considerand ca si femeile sunt capabile sa "isi intareasca mintea, spiritul si trupul, ca si barbatii". In 1918, Marie Stopes se cearta cu Biserica tot pentru drepturile femeilor. In cartea "Married Love", Stopes face campanie de planificare familiala, invatand femeile sa faca doar cand si cati copii vor.

LORDUL TEXTILISTELOR

In ajutorul femeilor care munceau zile-n sir la torsul firelor si la tesutul panzelor si stofelor vine lordul englez Richard Arkwright. Acestuia i se breveteaza, in 1769, o nemaipomenita inventie: razboiul de tesut, care muncea cat zece femei la un loc si de zece ori mai repede decat ele. Masinaria conceputa de el a fost considerata una dintre cele mai importante inventii pentru revolutia industriala.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.