Ion Iliescu, fostul presedinte, si Traian Basescu, actualul sef de stat, au participat, ieri, alaturi de mai multi reprezentanti ai revolutionarilor, la inaugurarea Monumentului Revolutiei, realizat in piata cu acelasi nume din Bucuresti. Iliescu a spus ca monumentul este o opera de arta, dedicata memoriei celor care s-au sacrificat pentru libertatea poporului.

Monumentul are un istoric controversat, a fost contestat de societatea civila, de artisti si critici de arta, de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), laudat si sustinut de guvernanti. La concursul organizat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru alegerea proiectului, in 2004, presa a relatat ca a intervenit insusi fostul presedinte Ion Iliescu, alegand macheta artistului Alexandru Ghildus, care aducea cu obeliscul Gagarin.

Remember Revolutia

La inceputul festivitatii, Iliescu a relatat sumar desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989. Fostul presedinte a fost urmat de Traian Basescu, care a declarat ca el este unul dintre cei care au vazut revolutia la televizor, iar din acest motiv nu poate da detalii despre evenimentele din 1989, "cu precizia cu care le da senatorul PSD Ion Iliescu, direct implicat in evenimente", relateaza Mediafax. Presedintele si-a exprimat, totodata, recunostinta si respectul pentru cei care "au avut curajul sa-si jertfeasca viata pentru libertatea poporului".

"Ma inchin in fata lor si salut aparitia acestui monument, care cinsteste memoria eroilor", a mai spus Basescu. La eveniment au mai participat consilierul prezidential Elena Udrea, primarul Capitalei, Adriean Videanu, arhitectul Alexandru Ghildus, autorul monumentului, precum si unii revolutionari, printre care Cico Dumitrescu si Gelu Voican Voiculescu.

'Tepusa>> este gata

Initial, Ansamblul Monumental a fost numit "Glorie Eterna Eroilor Revolutiei Romane din decembrie 1989", apoi Memorialul Renasterii. Ieri a avut loc inaugurarea Monumentului Revolutiei. Forma si amplasamentul ansamblului au fost intens contestate, dar totul nu era decat rezultatul unui concurs organizat de MCC. A fost contestata comisia, apoi Guvernul, care a acordat circa 56 miliarde lei vechi, apoi lucrarea in sine, supranumita "tepusa cu cartof", "gogoasa" sau "maslina" lui Ghildus.

Pe 1 august, cand artistul a chemat presa pentru a-i prezenta lucrarea, Serban Bubenek, prim-vicepresedinte PPCD, a declarat ca monumentul este "o pacaleala pentru ca se pare ca nu a fost vorba de nici un concurs transparent si pentru ca a incercat sa confiste in mod nedrept simbolurile Revolutiei romane".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.