Locul 9. George Copos se simtea bine in comunism si face bani in capitalism. Un personaj caruia i-au priit toate regimurile

In topul realizat de "Evenimentul zilei", locul 9 este ocupat de George Copos, care-l devanseaza pe Patriarhul Teoctist. Este cotat de revista "Capital" cu o avere de 180 milioane de dolari.

Ca aproape orice afacerist roman de succes, George Copos are o poveste care se pierde in negura anului 1990, cand a lansat cofetaria "Ana".

O personalitate care i-a marcat existenta a fost Primo Nebiolo, figura legendara a olimpismului, decedat in 1999. Copos l-a cunoscut si cultivat in anii ‘80, cand era reprezentantul Romaniei in Internationala Sportului Universitar. In tara, el detinea functia de sef al comisiei sociale din UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania).

"Cand am inceput sa fac afaceri, in 1990, ma trezeam dimineata la ora trei si plecam sa aduc frisca pentru cofetarie. Aveam un Aro, iar iarna ma rugam sa nu inghete motorina ca sa pot sa ajung la timp" George Copos

George Copos a fost sarac doar in copilarie. S-a nascut intr-o familie de tarani "de pe meleagurile Satmarului". Din 1979, cand vine de la Oradea la Bucuresti ca activist in UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania), proprietarul clubului Rapid isi incepe ascensiunea pe scara sociala. Prin actuala pozitie de vicepremier, Copos continua competitia pentru a mai castiga cateva locuri in topul celor mai bogati romani.
George Copos e un barbat de inaltime medie, care isi controleaza greutatea si se imbraca ingrijit. Joaca tenis cu ardoare. O parte din relatiile de afaceri si
le-a cultivat pe terenul de tenis.

"Tenisul este sportul meu preferat. Sunt pasionat, de asemenea, de schi, inot si, de curand, imi place enorm sa navighez", povesteste proprietarul grupului de firme "Ana".

Pe vremuri, costumele de firma erau denigrate in sedintele tensionate de la UASCR, iar Copos era un tanar activist de viitor, ce purta o camasa alba simpla, cu manecile suflecate si care controla la sange comisia "sociala" a organizatiei.

Un om priceput

In urma cu patru ani, in Piata Dorobanti, George Copos a deschis un restaurant cu specific belgian denumit "La belle epoque". Perioada optimista de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea era ironizata in comunism prin sintagma "labele poc", referire la propaganda si cultul personalitatii. Probabil, magnatului i-a placut bancul.
Aflat intr-o seara in propriul restaurant impreuna cu cativa prieteni, Copos era nemultumit de intensitatea luminii din local. Nu i-a zis nimic chelnerului care se foia in jurul lui, intins ca un arc si pregatit sa-i indeplineasca orice dorinta. S-a ridicat de la masa si s-a dus la panoul de comanda aflat in spatele barului.

A inceput sa apese pe intrerupatoare si sa potriveasca lumina, netinand cont de clientii din restaurant carora li se stingea si aprindea lumina de deasupra farfuriei.

George Copos face parte din categoria oamenilor de afaceri care cred ca se pricep la toate. Atat cat ii permite timpul, se implica, face tot felul de lucruri, da lectii angajatilor, fotbalistilor si colaboratorilor. Cei din jurul lui se plang ca e aproape imposibil de lucrat cu el. Si-a schimbat foarte des directorii si nu se poate spune ca e un formator de destine.

Calitatile care nu-i pot fi contestate proprietarului Rapidului sunt impulsivitatea si consecventa cu care-si urmareste obiectivele.

Contractul cu Alexandra

"Nu cred ca sunt impulsiv. Dar ma consider o persoana foarte hotarata", spune cel care s-a implicat in fotbal incepand cu anul 1992.

Multa vreme, relatia cu sotia sa a fost excelenta. O vreme s-a vorbit despre faptul ca creierul din spatele succesului ar fi chiar Cristiana, partenera lui de viata. Numele grupului de firme este "Ana", nume inspirat din cel al sotiei.

In ultimii ani, nu mai apar atat de des impreuna in public, iar el nu mai poarta decat rar verigheta. "Familia este foarte importanta pentru mine. Iti creeaza o stare de confort, de determinare.
Echilibrul din familie ma ajuta, ma stimuleaza", a declarat omul de afaceri pentru "Evenimentul zilei".
Relatia cu Alexandra, fiica sa, este dominata de autoritarismul lui George Copos. Acesta ii aloca un buget lunar, intre ei exista un contract, iar daca incalca intelegerile e penalizata.

Alexandra este astazi studenta in anul trei la una dintre cele mai importante universitati din SUA, Princeton, specializarea finante. Pe vremea cand era in liceu, ea lucra pe perioada vacantelor. O prietena a Alexandrei povesteste ca l-a rugat pe George Copos s-o lase sa munceasca doar patru ore pe zi ca sa aiba si ea un pic de timp liber, dar acesta a refuzat. Cand a aparut in ziare o fotografie a ei impreuna cu Bogdan Lobont, George Copos a amendat-o cu 500 de dolari pentru ca a incalcat clauza de confidentialitate.

"Alexandra a inceput sa munceasca de la varsta de 9 ani. Am dorit foarte mult acest lucru, desi sotia si fiica mea au protestat de multe ori. La 9 ani servea la mese, in cofetarie, raspundea de patru dintre ele, le curata, strangea de pe ele. La 11 ani servea. Tin minte ca profiterolul putea fi comandat doar de la mesele aflate in responsabilitatea ei. Am dorit sa o invat de mica sa munceasca. Am vrut sa inteleaga cat de greu se castiga banii. In aceasta vara, in vacanta a lucrat pentru Merrill Lynch, o importanta societate de investitii. A castigat 9.800 de dolari. De la cea mai mica varsta intre noi a existat un contract. Avea un anumit buget. Daca isi indeplinea cu succes obligatiile scolare, primea anumite bonusuri", povesteste actualul vicepremier.

Echipa castigatoare

George Copos isi apara cu inversunare partenerii fata de care are obligatii pentru ca apoi sa obtina cat mai multe de la ei. Dupa alegeri, postul de director general al Loteriei a fost alocat Partidului Conservator. Conducerea partidului decisese schimbarea lui Nicolae Cristea, noul director primise si aprobarea ministrului finantelor, Ionut Popescu, in subordinea caruia se afla Loteria. Copos, caruia Cristea i-a dat foarte multi bani de-a lungul timpului ca sponsorizari catre Rapid, s-a batut pentru amicul sau si a reusit sa-l salveze.

Mircea Lucescu a spus despre Copos, neoficial, intr-un cerc de prieteni: "Este cel mai oportunist personaj pe care l-am cunoscut in viata mea. Are o indrazneala uluitoare de a te prosti in fata, explicandu-ti ca esti in avantaj".

"Nu ma consider un om influent. Sunt realizat, dar nu bogat. Valoarea realizarilor mele se datoreaza valorii capitalului uman. Echipa de oameni cu care lucrez mi se pare cea mai importanta. Cand am inceput sa fac afaceri, in 1990, ma trezeam dimineata la ora 3.00 si plecam sa aduc frisca pentru cofetarie. Aveam un Aro, iar iarna ma rugam sa nu inghete motorina ca sa pot sa ajung la timp. Ma consider un om al faptelor. Imi place sa fac si nu sa vorbesc." George Copos, 5 septembrie 2005

Interviu - Un om masurat, incaltat cu ciorapi Hugo Boss din lana

"Evenimentul zilei": Sunteti un om zgarcit?
George Copos: Ma consider un om masurat. Faptul ca am masura in ceea ce fac nu cred ca trebuie considerat a fi zgarcenie. Eu, daca am un profit anul acesta de 10 milioane de euro, ma gandesc cum sa fac investitii de 30 de milioane anul urmator. O treime o pun eu, bancile pun de doua treimi. Niciodata n-am inselat o banca. Imi platesc toate datoriile.

Cati bani cheltuiti intr-o zi?
Nu stiu. Am un card in portofel. Nu prea umblu cu bani gheata la mine.

De ce nu progreseaza turismul romanesc?
In primul rand cred ca din cauza lipsei infrastructurii. Fac parte din acest guvern si mi-e rusine ca am construit numai 10 kilometri de autostrada in acest an. Mai cred ca turismul nu progreseaza pentru ca din 1990 pana acum s-au aplicat strategii gresite. In Bulgaria, turismul a ajuns sa reprezinte 11a din PIB (Produsul Intern Brut), in timp ce in Romania reprezinta abia 2a.

Va considerati un om puternic?
Nu. Nu ma consider nici puternic, nici influent. Nu sunt adeptul discursurilor. Ma atrag lucrurile care au finalitate. Pentru mine conteaza rigoarea, decenta, onoarea. Nu sunt fascinat de putere si nici de politica. Fac politica pentru ca cred ca e bine ca Romania sa faca parte din UE, ma intereseaza sa avem un parlament unicameral si vot uninominal.

Veti mai candida in cazul in care votul va fi uninominal?
Nu stiu. Voi vedea atunci.

S-a spus despre dumneavoastra ca luati deciziile rapid si impulsiv, vedeti cazul cu demiterea antrenorului Razvan Lucescu. A doua zi ati revenit asupra deciziei.
Imi doresc foarte mult sa am posibilitatea sa-mi cer scuze public pentru ca am gresit, incercand sa schimb actuala conducere tehnica a echipei. Voi face acest lucru daca Rapid se califica in grupele Cupei UEFA si va termina campionatul pe locul unu sau doi.

Ati avut probleme cu coloana?
Da, am suferit o interventie chirurgicala. Afectiunea poarta numele de osteofit, o problema la vertebre. Dupa operatie, am facut recuperare la Mangalia. In cinci zile am reusit sa ma pun pe picioare. Am facut bai de namol. M-am refacut repede dupa operatie.

Sunteti un om elegant?
Nu as putea spune acest lucru despre mine. Port aceeasi marca de camasa, aceeasi marca de costum si aceeasi marca de ciorapi. Cred ca cei mai buni ciorapi din lume sunt Hugo Boss, nu cei din bumbac, ci cei din lana. Conduc un BMW, sunt atasat de acest automobil, pe care-l consider potrivit pentru spiritul meu sportiv.

Altii despre George Copos

"La prima intalnire cu George Copos, acesta ne-a informat ca va fi doar sponsor. Ulterior, ne-a spus ca va muri cu Rapid de gat, dar vrea sa reuseasca. Cariera sa in fotbal a mers sub sloganul trebuie mai intai sa cunosti un fenomen pentru a putea sa-l conduci. A lasat usa deschisa pentru oricine avea mai multa experienta decat el si, din ceea ce stia el deja si cu ceea ce a invatat, a realizat un management extraordinar la Rapid."
Mircea Radulescu, director al Scolii Federale de Antrenori

"Mi-a oferit un spatiu comercial in Targoviste pentru o reprezentanta "Ana Electronic". Dupa ce am plecat de la Rapid, mi-a inchis magazinul si mi-a cerut doua miliarde de lei daune.M-am intalnit cu el, s-a bucurat cand m-a vazut, m-a pupat, dar cand i-am spus sa opreasca actiunea juridica mi-a replicat: "Ei, aia e o chestie intre firme, nu are treaba cu noi!"."
Iulian Chirita, fost capitan de echipa la Rapid

"Este cel mai oportunist personaj pe care l-am cunoscut in viata mea. Are o indrazneala uluitoare de a te prosti in fata, explicandu-ti ca esti in avantaj."
Mircea Lucescu, antrenor Sahtior Donetk, a antrenat echipa Rapid care a luat campionatul in 1999

Momentele puterii

Universiadele

1979. George Copos vine de la Oradea la Bucuresti. Era presedintele organizatiei studentesti a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din orasul transilvan.

1980. Este ales seful Comisiei de sport si turism din UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania).

1981. Participa la organizarea Universiadei de la Bucuresti, cel mai important eveniment sportiv international care are loc in Romania sub conducerea lui Ceausescu.

1987. Este invitat la Universiada de la Seul, Coreea de Sud. Aici cunoaste oameni de afaceri importanti, implicati in fenomenul sportiv. Copos, ca reprezentant al Romaniei in IUS (International University Sports), era apropiat de Primo Nebiolo si i-a fost usor, prin pozitia pe care o avea, sa intre in dialog cu investitori din Coreea de Sud. Aceasta calatorie sta la baza relatiei de afaceri cu grupul Samsung, inceputa imediat dupa schimbarea regimului politic din Romania.

1989. Desi evenimentele din '89 il descumpanesc, acestea ii ofera posibilitatea sa treaca de la stadiul de politician al regimului Ceausescu la cel de antreprenor.

1990. Incepe afacerile. Inchiriaza un spatiu in Piata Dorobanti, unde deschide o cofetarie - "Ana". Are intuitia de a oferi publicului vechile prajituri care disparusera din galantare in deceniul opt, prajituri de calitate si care aminteau de prosperitatea anilor '70. Cofetaria este un adevarat succes. Tot in acea perioada incepe importul de televizoare Samsung. O alta afacere de succes, tinand cont de faptul ca atunci toata lumea se uita la televizor si mai putin de un procent din populatie avea aparate color.

1992. Vine la Rapid ca sponsor adus de Mircea Pascu, presedintele clubului de atunci. Acesta afirma undeva ca l-a adus pentru ca avea o cofetarie si putea furniza dulciuri pentru intalnirile de protocol ale clubului. Cei doi se cunosteau de pe vremea lui Ceausescu. Copos era deja un om de afaceri de succes, iar presedintii de cluburi erau in cautare de finantatori si oameni cu relatii pentru a supravietui intr-o epoca tulbure. Copos ii uzurpa pozitia lui Mircea Pascu si preia conducerea clubului.
Campionul

1996. Devine actionar Connex. Pune la dispozitia furnizorului de servicii de telefonie mobila intreaga retea de magazine "Ana Electronic" in care se vand aparate si se fac abonamente. Cumpara IMEP din Pitesti si complexul hotelier din Poiana Brasov.

1997. Reuseste sa-l aduca pe Mircea Lucescu antrenor in Giulesti. Inspirat de tehnician, construieste cea mai moderna baza de antrenament din Romania.

1999. Dupa sapte ani de cand e numarul unu la club, Rapid castiga campionatul Romaniei pentru a doua oara in istorie. Titlul a fost obtinut cu o echipa antrenata de Mircea Lucescu.

2004. Este cooptat de Dan Voiculescu in Partidul Umanist. Candideaza pentru un loc de senator pe listele comune PSD+PUR si castiga.

2005. Este numit vicepremier in guvernul de coalitie D.A.-UDMR-PUR.

Ce se stie mai putin despre GEORGE COPOS

O viata inchinata politicii sportului
Oamenii de succes ai momentului, cand vorbesc despre propria avere, indruga o poveste despre cum au inceput o afacere cu bani imprumutati care s-a dovedit a fi o mare lovitura. De fapt, averea celor puternici se bazeaza, de cele mai multe ori, pe oamenii importanti pe care-i cunosc si care, la un moment dat, le ofera o oportunitate. Asa stau lucrurile si in cazul rafinatului afacerist George Copos, care face politica de mai mult timp decat si-ar imagina unii.

Omul-cheie, cel care l-a sprijinit pe George Copos imediat dupa Revolutie, se pare ca a fost Primo Nebiolo. Italianul, nascut in 1923 si disparut in 1999, a fost presedintele IAAF (Federatia Internationala de Atletism Amator). Nebiolo era un personaj-cheie in Comitetul Olimpic International. George Copos a intrat in legatura cu acesta la mijlocul anilor '80, cand era reprezentantul Romaniei in IUS. Nebiolo a fost presedintele IUS (International University Sports) din 1961 si fondatorul "Universiadelor". Singura competitie sportiva majora organizata de Romania in perioada comunista a fost Universiada din 1983. Ea ne-a fost atribuita de acelasi Nebiolo. In acea perioada, George Copos era sef de comisie sociala la UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania).

Atunci il cunoaste Copos pe unul dintre numele importante ale olimpismului modern, pentru ca apoi, fiind reprezentantul Romaniei in IUS, sa se iveasca mai multe ocazii de a se afla in preajma celui care a reinventat atletismul ca sport si ca afacere.

In 1987, George Copos se afla la Seul, in Coreea de Sud, unde avea loc o editie a Universiadei, competitie care se desfasura din doi in doi ani. Acolo, actualul vicepremier si-a facut mai multe relatii din mediul de afaceri sud-coreean, relatii pe care le-a exploatat cu succes dupa evenimentele din ‘89.

George Copos a fost presedintele studentilor de la Facultatea de Sport din Oradea. A ajuns la Bucuresti in 1979, unde a lucrat ca activist in UASCR. In 1980 a fost numit sef de comisie in UASCR si a ramas in aceasta pozitie pana in 1989.

Notele lui George Copos

Locul 9, media 7,75

Avere: 10,00

Cele 170-180 de milioane cu care este creditat George Copos de "Capital" in al sau "Top 300" vin din cele 11 companii private pe care le controleaza, printre care IMEP Pitesti.

Notorietate: 8,00

Cunoscut de la inceputul anilor '90, Copos nu a devenit niciodata celebru. E omul care mai curand face decat se afiseaza.

Acces la decizie: 7,00

Pozitia de ministru de stat in guvernul Tariceanu este solida doar ierarhic. De fapt, Copos are mai putina putere in acest sens decat o arata plasarea lui in executiv.
Influenta: 6,00

George Copos are cunostinte in diferite medii de afaceri, dar si politice. Poate influenta formatiunile politice prin intermediul donatiilor.

In "Evenimentul zilei"

Sucit si amendat
> "Copos isi anunta din nou retragerea de la Rapid!". Supararea lui a fost declansata de scandalul iscat in jurul transferului la Dinamo Kiev al internationalului Tiberiu Ghioane - 29 august 2001
> "Ana Imep exporta motoare pe banda rulanta". "Am inceput in 1990 o afacere modesta, cu 400 USD si cu multa teama", spune acum George Copos. 5 decembrie 2001
> "Copos l-a dat afara pe Hizo". Mircea Rednic antreneaza gratis Rapidul. 17 mai 2002
> "Copos vrea sa-l aduca pe Del Bosque!". In birourile conducatorilor rapidisti s-au pronuntat ieri numele lui Gica Hagi, Mircea Lucescu si Vincente Del Bosque. 16 aprilie 2004
> "Copos nu vinde bucatica sa de Connex". Un roman si cel mai mare grup telecom din lume, la carma fostului Mobifon. 18 martie 2005
> "Athenee Copos". Ana Hotels, firma detinuta de vicepremierul George Copos, este inca in negocieri pentru preluarea pachetului majoritar al Hotelului Athenee Palace Hilton. 11 mai 2005
> "Si Copos se ia de bancheri". Vicepremierul George Copos a indemnat pe fata sa reduca dobanzile la creditele in lei. 20 mai 2005
> "Statul vrea eroi nationali". Exportatorii se plang de pierderi, Copos le cere sa reziste. 9 iunie 2005
> "Vicepremier amendat". George Copos a fost amendat de Directia Apele Romane Dobrogea Litoral Constanta pentru ca ridica o constructie neautorizata in zona plajei Belona, din Eforie Nord. 7 iulie 2005
> "Copos, om sucit". Patronul Rapidului a jucat alba-neagra cu antrenorul Razvan Lucescu: luni seara l-a demis, ieri dimineata l-a reinstalat. 17 august 2005

Puncte tari

IMAGINE. Se imbraca elegant si are foarte mare grija de imaginea sa. O parte din succesul pe care-l are se datoreaza faptului ca in discutiile cu ceilalti e placut si intotdeauna se situeaza de partea celui cu care vorbeste.

AMBITIE. Este un tip ambitios, poate unul dintre cei mai ambitiosi oameni de afaceri din Romania de azi. Intreaga inteligenta, imaginatia si relatiile le-a pus in slujba intereselor de afaceri.

FLER. Are fler pentru investitiile profitabile. A tinut cu dintii de actiunile de la Connex pana cand grupul de telefonie mobila a fost achizitionat de Vodafone. Astazi, valoarea procentului de actiuni din Connex face aproape 30 de milioane de dolari, iar Copos nu vrea sa vanda.

Puncte slabe

CINIC. Este un barbat care se descotoriseste rapid si fara remuscari de colaboratorii care nu-i mai folosesc. Este foarte bun prieten cu cineva atata vreme cat persoana respectiva poate sa-l ajute, are ceva de oferit.

INFLEXIBIL. Nu este un promotor al pluralitatii opiniilor. Considera ca detine singura viziune valabila despre viata si succes. Nu are indoieli, nu se consulta cu subordonatii. E convins ca poate reconstrui oricand o relatie cu ajutorul farmecului personal si al banilor.

AUTORITAR. Isi conduce afacerile si familia cu autoritate. Ar dori sa faca totul de unul singur. Nu are incredere in colaboratori si nu deleaga de buna voie responsabilitatile.

Tendinte

In urcare
George Copos, prin pozitia in executiv, este un personaj influent care-si protejeaza si isi dezvolta afacerile. Poate rezolva multe probleme ale partenerilor, care, la randul lor, il vor ajuta. Desi afirma ca nu-l intereseaza banii, numarul lor ii vor asigura un rol-cheie in structura de putere a Romaniei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.