Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza sa ofere mai multa protectie politistilor infiltrati sub acoperire in retelele mafiote

Primesc o noua identitate, certificata de acte perfect legale, si se pot trezi peste noapte oameni de afaceri de succes. Cel putin asa prevede un proiect de modificare a legislatiei actuale in acest domeniu, promovat de Ministerul Administratiei si Internelor, proiect care se refera la politistii sub acoperire si la informatorii folositi in anchete ce vizeaza retele puternice de trafic de droguri, de carne vie sau de arme. "Din cauza lacunelor legislative, oamenii nostri se tem sa nu fie deconspirati sau chiar sa se aleaga cu dosare penale", ne-a declarat unul dintre initiatorii proiectului.

Acte de identitate, pasapoarte si chiar firme

Potrivit proiectului MAI, politistii sau "colaboratorii" infiltrati in grupari mafiote vor primi o noua identitate. "Este normal ca, in astfel de cazuri, autoritatile sa fie obligate sa le elibereze si alte certificate de nastere, daca este cazul", ne-au declarat surse din politie.

Mai mult, atunci cand este nevoie, investigatorii acoperiti pot deveni peste noapte patroni de firma pentru a-si putea sustine acoperirea. "Poate un politist - a carui "acoperire" este o afacere de succes - ajunge intr-un grup mafiot, ai carui lideri ii cer sa-si puna la dispozitie firma pentru tranzactii ilegale. Pentru a nu fi deconspirat si pentru a demonstra infractiunile comise de membrii retelei este evident ca are nevoie de o afacere cu acte in regula", au adaugat aceleasi surse.

Implicati in infractiuni, "in interes de serviciu"

Agentii sub acoperire se pot implica in anumite infractiuni ca tainuitori sau complici, fara sa raspunda apoi pentru faptele comise. Noul act normativ prevede clar ce le este permis oamenilor legii sa faca in timpul misiunii, dar numai dupa ce procurorul isi da acordul. Spre exemplu, un agent infiltrat intr-o retea de trafic cu stupefiante poate sa cumpere, sa detina, sa transporte sau sa livreze droguri. Mai mult, poate sa puna la dispozitia traficantilor masina, telefonul sau chiar locuinta.

Odata ce reuseste sa se infiltreze intr-o grupare de crima organizata, politistul sub acoperire primeste un "cod unic de identificare" si este obligat sa vorbeasca permanent cu un om de legatura care va fi ales dintre colegii sai. Persoana de legatura este obligata sa dea procurorului rapoarte detaliate despre tot ce face agentul sub acoperire.

Pedepse "grele" pentru cei care divulga secretul

Potrivit noilor reglementari, "politistul sub acoperire, informatorul, colaboratorul, precum si membrii familiilor acestora pot beneficia de masuri de protectie a martorilor", iar pedeapsa pentru divulgarea oricaror informatii care ar putea duce la deconspirarea investigatorilor acoperiti poate ajunge chiar si la 25 de ani de inchisoare, daca acestia sunt ucisi ori ajung sa-si puna capat zilelor.

Maestrul deghizarilor

Unul dintre cei mai cunoscuti politisti sub acoperire a fost agentul FBI Joe Pistone. El a cunoscut faima ca "Donnie Brasco", reusind performanta de a se infiltra in sanul familiei mafiote Bonnano, pentru a-i afla modul de organizare si a deconspira retelele de droguri. Pentru cei sase ani de munca sub acoperire, intr-un pericol permanent, el a primit de la FBI un cec de 500 de dolari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.