Romania are, in sfarsit, o strategie de aparare impotriva inundatiilor. Mii de oameni vor fi mutati din zonele vulnerabile si vor fi cheltuite sute de milioane de euro pentru regularizarea raurilor. Aurel Pana, directorul general al Administratiei "Apele Romane", spune ca apararea perfecta impotriva inundatiilor este imposibil de realizat, din cauza costurilor imense, care nu se justifica in raport cu pagubele. In schimb, inundatiile vor fi controlate.

Localitatile aflate pe malul raului erau protejate doar de diguri. Din cauza schimbarilor climatice, o data la 20 de ani orice dig este "depasit". Diguri indistructibile sunt imposibil de construit din punct de vedere tehnic si de nesustinut din punct de vedere financiar. De acum incolo, se vor amenaja poldere, incinte inundabile si acumulari strategice. Principiul pe care se lucreaza este "mai mult spatiu pentru rauri", adica se lasa zone in lunca acestora in care apa va putea intra fara sa provoace pagube insemnate si pierderi de vieti omenesti.

Decat sa se construiasca diguri de zece metri inaltime, unele sate vor trebui mutate cu totul. Anul acesta, pagubele produse de inundatii s-au ridicat la aproape un miliard de euro. Aplicarea planului costa la fel de mult, dar investitiile se intind pe zeci de ani. Regularizarea unui curs de rau pe o distanta de 17 kilometri costa peste 3 milioane de euro. "In noul concept de amenajare masurile se vor limita la cele absolut necesare si anume realizarea de lacuri de acumulare strategice, pentru atenuarea viiturilor si realizarea de poldere cu inundare dirijata", se arata in strategie.

Crearea unor "linii de aparare secundare" este un alt principiu. Caile de comunicatie suprainaltate vor delimita zonele inundabile. Lectia de la Maracineni, unde podul s-a prabusit, se pare ca a fost invatata. Lucrarile vor presupune marirea sectiunilor de scurgere, in special, in zona podurilor importante, pentru a elimina "incorsetarile" care blocheaza cursurile de apa. Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, spune ca se vor face exproprieri, pentru a putea duce la indeplinire aceste sarcini.

Locuintele aflate in zone unde se produc inundatii catastrofale o data la 10 sau 20 de ani vor trebui mutate. Pe langa toate aceste masuri "structurale", se vor mai lua si alte decizii care implica imbunatatirea prognozelor hidrologice, crearea unor centre de interventie rapida sau completarea sistemului de alarmare la nivel local cu 1.500 de sirene, cu mesaje preinregistrate sau "in direct", in special in aval de baraje.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.