In Romania s-a instituit starea de alerta privind pericolul declansarii unei epidemii de gripa aviara. "Exista riscul aparitiei acestei boli nu numai la noi, dar in intreaga zona. Acum toata tara este in alerta si mai ales zona Deltei, unde sosesc pasari migratoare posibil bolnave", ne-a declarat Gabriel Predoi, director general la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Din momentul declansarii crizei aviare in Rusia, pentru ca aceasta zona este in drumul pasarilor migratoare care pot ajunge la noi in tara, autoritatile romane au decis supravegherea zilnica a zonei Deltei Dunarii. Pasarile sunt supravegheate non-stop, iar cadavrele sunt ridicate pentru efectuarea analizelor de stabilire a cauzei decesului. "Pana in prezent nu s-a semnalat nici un caz de imbolnavire si, pentru a fi siguri, am solicitat directiilor sanitar-veterinare din intreaga tara sa monitorizeze strict toate pasarile", a spus directorul ANSVSA.

Zburatoarele, inchise in cotet

Intrucat gripa se poate transmite si pasarilor din crescatorii sau gospodarii, autoritatile sanitar-veterinare au decis sa atraga atentia tuturor fermierilor sa ia masuri pentru a reduce riscurile. "Ii sfatuim pe toti ca, pe cat posibil, sa mentina pasarile in spatii inchise, pentru a nu intra in contact cu pasarile migratoare care pot fi bolnave", a precizat Gabriel Predoi. Gripa aviara se poate transmite foarte usor.

Surse de infectie pot fi pasarile bolnave, cadavrele pasarilor infectate, resturile de la prelucrarea carcaselor, secretiile si excretiile, dar si echipamentele care au fost in contact cu virusul. Riscul este foarte mare, pentru ca imbolnavirea unei singure pasari duce la anihilarea tuturor celor care au intrat in contact cu ea. Astfel, in Romania pot ajunge victime ale gripei aviare 105 milioane pasari domestice, la care se adauga cele salbatice.

Pasarile bolnave sunt abatute, le curge nasul, au diaree, picioare paralizate sau convulsii nervoase

Daca gainile, curcile, ratele, gastele, potarnichile, fazanii, pasarile acvatice si cele migratoare sunt abatute, stau ghemuite, cu aripile retrase, nu mai mananca, au diaree sau scurgere de mucozitati din cioc si nari inseamna ca au gripa. Forma respiratorie se manifesta prin edem al capului, gatului si pieptului, care determina o respiratie zgomotoasa. Specialistii avertizeaza ca pot aparea si forme nervoase sub forma de convulsii, contractii ale muschilor si paralizii. Perioada de incubatie este de 3-5 zile, iar morbiditatea si mortalitatea pot ajunge la 100% din efectivul contaminat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.