Debitele raurilor vor fi in general in scadere, cu exceptia cursului inferior al Viseului si a cursurilor mijlocii si inferioare ale Crasnei, Barcaului, Crisurilor, pe care se vor produce cresteri, ca efect combinat al propagarii si precipitatiilor prognozate, si cursul mijlociu si inferior al Prutului, pe care se vor produce cresteri prin propagare. Dunarea insa, la intrarea in tara (sectiunea Bazias), a fost in crestere (8.400 mc/s), peste media multianuala lunara (4.450 mc/s). Pe sectorul romanesc, in aval de Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Braila si in scadere pe sectorul Galati-Tulcea.

Tendinta se va pastra si in intervalul urmator. In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia-Braila si in scadere usoara pe sectorul Galati-Tulcea. Constantin Lefter, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Tulcea, ii contrazice pe colegii sai din Braila care sustin ca, in urmatoarele zile, Dunarea va creste atat de tare incat se vor produce inundatii in bazinul inferior al fluviului.

Directorul Lefter a declarat ca nivelul ridicat al apelor Dunarii in Austria, invocat de directorul Agentiei de Protectia Mediului Braila, nu poate produce inundatii in Delta si pe teritoriul judetului Tulcea atat timp cat acum fluviul scade zilnic cu aproximativ 10 centimetri, iar tendinta de scadere se mentine si in zilele urmatoare, intrucat raurile de pe teritoriul Romaniei, cum este Siretul, scad si ele accentuat de la o zi la alta. Pe de alta parte, viitura din Austria poate fi controlata la Portile de Fier, iar Delta are inca o capacitate foarte mare de preluare a nivelului ridicat al apei din fluviu - a mai spus Constantin Lefter


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.