Doar 58% dintre cei 15 milioane de romani cu virsta de munca fac ceva productiv, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica. Restul sint fie someri (5,3%), fie persoane inactive – mai mult de o treime. Cele mai multe persoane inactive sint femei. Practic, din cinci femei, doua nu lucreaza. In cazul barbatilor, fiecare opt il tin in spate pe al noualea.

Unu munceste pentru trei

Raportul de dependenta economica alcatuit de INS arata ca 8 milioane de romani muncesc pentru cele 22 de milioane. Dintre acestia, 6 milioane primesc salariu. Alti 1,35 milioane de romani sint fie patroni, fie lucratori pe cont propriu. Mai mult de 800 de mii sint incadrati in categoria muncitorilor familiali neremunerati. La acestia se adauga citeva sute de mii de someri si restul - copii sau pensionari.

Pe de alta parte, majoritatea angajatilor muncesc mult. Sondajul INS arata ca 5,5 milioane de persoane lucreaza in timpul noptii sau in weekend. Totusi, aproape jumatate din cei mentionati sint angajati in agricultura si mai mult de jumatate, chiar daca nu lucreaza in agricultura, locuiesc la tara.

Munca acasa si in schimburi

Statistica mai consemneaza ca 2,1% dintre persoanele ocupate au lucrat la domiciliu. Munca acasa este impartita egal atit pe sexe, cit si intre oras si sat. De asemenea, un sfert dintre cei intervievati au declarat ca lucreaza in schimburi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.