Timp de 17 zile, in perioada 4 - 20 septembrie, Sala Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala Bucuresti, Sala Mare a Teatrului "I.L. Caragiale" vor rasuna de acordurile muzicii enesciene, ale lui Bach, Haydn, Brams, Beethoven, Schubert, Bruckner, Paul Constantinescu, Fred Popovici, Aurel Stroe, Anatol Vieru.

Ele se vor face auzite in cadrul celei mai prestigioase manifestari culturale romanesti si a unuia dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, Festivalul si Concursul International "George Enescu", organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si aflat sub patronajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Festivalul se desfasoara, anul acesta, in contextul comemorarii a 50 de ani de la trecerea in eternitate a marelui compozitor roman. Sase orchestre simfonice din strainatate, cinci orchestre simfonice din Romania, sapte orchestre de camera din tara si strainatate, patru cvartete, doua cvintete, sapte recitaluri instrumentale, doua productii muzicale, doua spectacole de balet, personalitati de renume din viata muzicala internationala printre care Zubin Mehta, Murray Perahia, Kurt Masur, Myung -Whun-Chung, Valery Gergiev, Nigel Kennedy, Mariana Lipovsek, Jose van Dame, Helene Grimaud, Elisabetha Leonskaja, Christian Zacharias, Barbara Hendricks, Sir Roger Norrington, Vladimir Jurowski, si romanesti - Horia Andreescu, Dan Grigore, Cristian Mandeal - participa la aceasta editie, a XVII-a.

"Obiectivul fundamental al manifestarii (pentru care s-au alocat de la Guvern 192,7 miliarde lei vechi/19,2 milioane de lei noi) este promovarea creatiei enesciene si a creatiei romanesti - componistica sau interpretativa", a declarat, ieri, la Conferinta de presa de la Sala Palatului, Adrian Iorgulescu, noul ministru al Culturii si Cultelor. "Sunt asteptati peste 25 de jurnalisti de la importante publicatii din strainatate si 30 de muzicologi de pe toate continentele, care s-au obligat sa publice comunicarilor lor in tarile de origine", a mai spus Iorgulescu.

Concursul international se desfasoara pe trei sectiuni - vioara, pian si compozitie, la aceasta din urma fiind inscrise 56 de lucrari reprezentand 23 de tari. In paralel, pe scena in aer liber din Piata Festivalului (in fata Ateneului - n.r.), vor avea loc zilnic recitaluri si concerte sustinute de tineri artisti romani, printre care elevi si studenti. Simpozionul George Enescu, organizat in colaborare cu Academia Romana, materiale adiacente - lucrari de popularizare a vietii si operei compozitorului, CD-rom-uri, o placheta memoriala, un jurnal al Festivalului completeza manifestarea, al carei presedinte de onoare este Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena. Potrivit organizatorilor, din suma destinata manifestarii, peste 11,7 milioane de lei noi reprezinta onorarii si remuneratii acordate artistilor participanti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.