Farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente asteapta in continuare sa-si primeasca de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) datoriile pe care aceasta le are la ei, inca, din anul 2004.

Conform memorandumului incheiat la sfarsitul lunii iunie a.c. intre reprezentantii farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai CNAS, Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice, 20 la suta din aceste datorii trebuiau platite pana la sfarsitul lunii iulie a.c., iar restul de 80 la suta in ianuarie 2006.

Autoritatile statului nu au dat nici pana in prezent 20 la suta din datorii. ''De la inceputul lunii iulie a.c. pana la ora actuala autoritatile au venit cu tot felul de idei pentru plata acelei parti din datorie: imprumut facut de catre stat de la o banca sau un grup de banci cu conditia ca farmacistii si distribuitorii sa suporte o dobanda de maximum 6,5 la suta, apoi CNAS a spus ca va plati cash pana la sfarsitul lunii august a.c. acea parte din datorie. La un moment dat intr-un act normativ trecut prin Guvern era prevazuta emiterea de catre CNAS a unor bilete la ordin pentru plata restului de 80 la suta din datorie. Se apropie sfarsitul lunii august si noi nu am stabilit nimic concret. Oricum termenul din protocol privind plata a 20 la suta din datorii a fost incalcat...'', ne-au declarat reprezentantii farmacistilor.

Pe de alta parte, surse autorizate din cadrul CNAS ne-au spus ca farmacistilor si distribuitorilor care doresc sa primeasca in urmatorul interval, ce va fi curand comunicat farmacistilor, distribuitorilor si producatorilor de medicamente, 20 la suta din datorii ''li se va retine 6,5 la suta din valoarea primita''.
''Cei care doresc sa primesca intreaga datorie in ianuarie 2006, o vor primi atunci. Mai exista o varianta pentru cei care doresc sa primeasca o parte din datorie sau toata datoria pana in ianuarie 2006: sa se poata imprumuta, in limita valorii datoriei pe care CNAS o are la ei, de la o banca.

S-au purtat discutii la CNAS cu cateva banci - cred ca cinci. Acestea agreaza ideea ca farmacistii sa se imprumute de la ele in limita valorii datoriilor, insa cer o garantie de la CNAS ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006 banii imprumutati de farmacisti le vor intra in conturi. Ne-am gandit sa propunem emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa garantam bancilor ca isi vor primi banii de la CNAS pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006. Farmacistii care pana in ianuarie 2006 se vor imprumuta in limita valorii datoriei CNAS catre ei, vor suporta o dobanda stabilita de banca de la care iau banii. Ramane de vazut daca bancile isi dau acordul si daca agreaza acest mod de garantare ca le vor fi inapoiati banii'', au adaugat aceleasi surse autorizate din cadrul CNAS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.