Cetatenii din Uniunea Euro peana vor avea acelasi tratament cu romanii in ceea ce priveste dobandirea permiselor, dreptul de a practica vanatoarea si tarifele de impuscare, precizeaza Proiectul de lege privind protectia fondului cinegetic si a vanatorii, adoptat de Guvern. Romania este terenul de vanatoare preferat pentru multi straini.

Simpli cetateni, sefi de stat, capete incoronate si celebritati europene plateau pana in prezent mii de euro in schimbul placerii de a lua in catare capete de cerbi, ursi, mistreti, iepuri si alte animale. De-a lungul timpului s-au facut presiuni mari pentru ca Romania sa impuna un singur tarif atat pentru romani, cat si pentru straini, in ceea ce priveste obtinerea dreptului de a vana.

Acum s-a reusit trecerea lui, sub umbrela incapatoare a armonizarii legislatiei romane cu cea europeana, conform cerintelor necesare integrarii.

Actul normativ defineste fauna ca fiind o resursa naturala regenerabila si constituie bun public de interes national si international. Administrarea ei va fi facuta de stat prin gestionarea directa a administratorului padurilor proprietate publica a statului si vizeaza o suprafata de 18% din numarul total al fondurilor de vanatoare.

Vanatoarea, spune actul normativ, se va face in scopul asigurarii echilibrului ecologic, ameliorarii calitatii populatiilor faunei de interes cinegetic, cercetarii stiintifice, didactic sau recreativ-sportiv. Atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice se realizeaza de administrator pe fonduri de vanatoare, direct sau prin licitatie publica, in functie de modul de constituire a proprietatii fondului de vanatoare, in baza unui contract pe 10 ani.

Anual, se va incheia un act aditional la contractul de gestionare, prin care se stabileste ce specii de animale si cate exemplare ale acestora urmeaza a fi impuscate in sezonul urmator de vanatoare. Pentru aceasta cota de recolta, gestionarul este obligat sa plateasca taxa de vanatoare, care constituie venit la bugetul de stat.

Vanatul este bun public, indiferent de forma de proprietate a terenului care constituie habitatul sau, dar legea da dreptul detinatorilor terenurilor private sa obtina venituri in schimbul animalelor ucise. Proiectul de lege introduce si principiul eliberarii permisului de vanatoare de catre autoritatea statului in domeniu, separandu-se astfel clar doua calitati pe care le are in prezent un vanator: cea de membru intr-o asociatie si cea de vanator propriu-zis.

Potrivit actului normativ, infractiunile de braconaj se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 la 25.000 de RON.

Scoaterea din tara, fara respectarea reglementarilor legale, a trofeelor medaliabile de vanat sau a faunei vii, de interes cinegetic, se pedepseste cu amenda intre 15.000 si 30.000 de RON sau cu inchisoare de la 1 la 5 ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.