In 1989, doar 9 la suta din populatie era saraca, sustin oficialii Guvernului Nastase

Cel mai mare numar de saraci din Romania s-a inregistat in anul 2000, cand aproape 40 la suta dintre locuitori traiau sub nivelul saraciei, iar 13,8 la suta traiau in saracie lucie.

Acestea sunt concluziile unui raport, realizat pe baza scenariilor Bancii Mondiale, care a fost prezentat de Comisia Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (CASPIS) in ultima sedinta de guvern din aceasta saptamana. Potrivit raportului, Romania a inregistrat in primul deceniu al tranzitiei doua perioade de crestere dramatica a saraciei: 1991-1993 si 1997-2000. Reprezentantul CASPIS, Catalin Zamfir, ar putea trezi nostalgii in randul multor romani cand si-a dat cu parerea ca, in 1989, nivelul saraciei era de aproximativ 9 la suta din totalul populatiei. "Chiar daca era un regim totalitar, era o anumita egalitate in ceea ce priveste distributia veniturilor si existau locuri de munca pentru toti, astfel incat numai cine nu voia nu muncea. Pe ansamblu se poate spune ca nu aveam saraci", a incercat sa-si justifice afirmatiile Catalin Zamfir.

Bineinteles respectivul domn nu a facut nici o referire la frigul din casele oamenilor si mai ales faptul ca multi rabdau de foame cu banii in buzunar pentru ca nu aveau ce cumpara din "alimentarele" pustii. Potrivit raportului prezentat de CASPIS, anul 1990 a fost cel mai "bogat" pentru romani. "Acel an a fost ca o duminica pentru romani. Din ce se acumulase pana atunci, acestia au putut beneficia din plin", a mai spus Zamfir. In perioada care a urmat pana in 1993, nivelul saraciei in Romania a crescut pana in jur de 30 la suta, evolutie pusa de oficialul CASPIS pe seama masurilor dure de restructurare economica adoptate in intervalul respectiv.

Cand a vorbit despre a doua "explozie" a saraciei, in perioada 1997-2000, Catalin Zamfir s-a ferit sa prezinte motivele acesteia, preferand sa treaca rapid la perioada 2001 - 2004, cand saracia s-a redus puternic de la 40 la suta la 23 la suta din totalul populatiei. Pentru a-si justifica spusele, in acest caz a venit cu argumente de tipul "crestere economica accentuata" si "masuri de protectie sociala adoptate in ultimul timp". Cu toate acestea, nu mai putin de 8% dintre romani traiesc in saracie lucie, potrivit aceluiasi raport. Analizele Bancii Mondiale prevedeau o scadere a saraciei pana la nivelul de 16,8 la suta in 2007, "insa daca luam in considerare cresterea economica si masurile sociale adoptate, scaderea saraciei pana la nivelul de 15 la suta sau chiar sub acest nivel devine un obiectiv mai realist", a conchis reprezentantul CASPIS.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.