Chestorul Bujor Florescu, directorul Directiei de Investigari Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca IGPR a informat Ministerul Justitiei cu privire la disfunctiile constatate in cazul celor care au iesit din tara in ciuda faptului ca erau urmariti penal. Asa fiind, Politia Romana propune modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat persoanele cercetate sa fie date in consemn la frontiera din momentul inceperii urmaririi penale, pentru a fi eliminate situatiile in care numerosi presupusi infractori pot iesi legal din tara chiar daca sunt vizati de anchete penale.

Din totalul urmaritilor ramasi in evidenta impotriva carora au fost emise mandate de arestare ori de executarea pedepsei, 42 la suta au parasit tara inainte de emiterea ori ramanerea definitiva a acestor acte procedurale. Totodata, 55 de urmariti general, care au beneficiat de amanarea sau intreruperea executarii pedepsei au parasit tara in perioada intreruperii sau amanarii acesteia (din care 15 in acest an).

Bujor Florescu a afirmat ca Politia nu are nici o vina ca aceste persoane au parasit tara, "vinovata fiind instanta". Pentru a preveni astfel de situatii, Florescu a argumentat necesitatea de a modifica, completa si imbunatati cadrul legislativ, mai exact Codul de Procedura Penala (si anume reglementarea modului de patrundere intr-o locuinta pentru punerea in executare a unor acte procedurale), Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala (fiind vizate procedura de extradare si transferul de proceduri judiciare), dar si OG 65/1997 privind regimul pasapoartelor in Romania (cu referire la restrangerea dreptului la libera circulatie).

De asemenea, IGPR a propus initierea unui proiect de actualizare a instructiunilor care reglementeaza activitatea de urmarire, pana la elaborarea unei "legi a urmaririi" asemanatoare celor din tarile Uniunii Europene.

Chestorul Florescu a mai spus ca, la inceputul acestei saptamani, se aflau in evidenta 6.970 de infractori urmariti general, in cursul acestui an masura fiind instituita impotriva a 2.539 de persoane. Din totalul celor 6.970 de urmariti general ramasi in evidenta, 292 se sustrageau arestarii preventive, 5.410 executarii pedepsei si 1.268 urmaririi penale.

In prezent, sunt date in urmarire internationala de catre autoritatile romane 2.835 de persoane, numai in acest an masura fiind instituita in 632 de cazuri, reusindu-se totodata arestarea ori extradarea din alte state a 337 dintre cei cautati.

Problema persoanelor urmarite penal sau condamnate care fug din Romania pentru a se sustrage anchetei sau executarii pedepsei a fost reclamata si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a sesizat usurinta cu care instantele dispun intreruperea unor pedepse.

Acesta declara, miercuri, ca in jur de 40 la suta dintre condamnatii definitiv nu sunt de gasit pentru a fi incarcerati, multi iesind din tara. "Am constatat, din pacate, usurinta cu care multe instante dispun la un moment dat intreruperea executarii pedepselor. Avem cazuri in care un cetatean a primit de patru ori intreruperea executarii pedepsei, dupa ce prima data nu s-a prezenat la timpul stabilit in penitenciar, a fost dat in urmarire generala si adus numai dupa ce statul a cheltuit multi bani ca sa-l gaseasca, in tara sau in strainatate.

I s-a acordat a doua oara intreruperea executarii pedepsei, a doua oara nu s-a prezentat. La fel si a treia si a patra oara. Avem astfel de cazuri si de aceea cred ca va trebui sa gasim, impreuna cu Ministerul Justitiei, astfel de solutii, fara a ingradi libertatile cetatenesti. Am trimis o scrisoare Ministerului Justitiei si asteptam sa avem discutii cu ei ca sa punem la punct un mecanism", a spus Blaga.

Numai ca solutia pe care o dospeste Politia Romana, aceea ca legea sa ofere posibilitatea ca toate persoanele cercetate penal sa fie introduse sub consemn, este aberanta. Pentru ca, pana una-alta, nu toate persoanele cercetate penal sunt "pericol public", iar cele care sunt, primesc mandate de arestare de la judecatori, iar dreptul de libera circulatie al unui prezumtiv nevinovat, daca ar fi restrictionat pur si simplu, ar presupune o incalcare a drepturilor omului.

Avocatul Aurelian Pavelescu, vicepresedinte al Partidului Initiativa Nationala, ne-a declarat referitor la aceasta idee de modificare a procedurii penale in sensul emanat de Politia Romana: "Nu inteleg cum niste politisti, mai degraba militieni, isi permit sa vina cu idei pe taramul dreptului penal si procesual penal. Probabil ca seful lor, Vasile Blaga, care nu e de profesie jurist, ii indeamna sa faca tot felul de propuneri aberante, care desigur arunca o pata pe obrazul Politiei si Guvernului.

Domnul Blaga si subordonatii domniei sale sunt dealtfel si deosebit de periculosi deoarece, intr-un Guvern de incompetenti si cu o majoritate care sta sub semnul precaritatii, asemenea propuneri pot chiar sa ajunga texte de lege. Asemenea aberatii s-au mai intamplat in timpul actualei Guvernari. Ideea nu poate fi acceptata, deoarece inlatura principiul prezumtiei de nevinovatie, obligandu-i pe magistrati la aceasta incalcare prin lege. Nu stiu ca o astfel de lege sa existe intr-un stat democratic.

Poate doar in statul politienesc pe care militienii din Romania si-l doresc pentru a abuza legal impotriva cetatenilor. Nu inteleg cum persoane ca acest domn Florescu au ajuns sa fie chestori in politia romana si sa faca legea in tara. Nici pe timpul lui Ceausescu asemenea chestori nu existau in politie, iar dreptul socialist de la care au supt era chiar mai democratic decat cel pe care si-l imagineaza ei astazi.

Pentru propunerea asta, ar trebui demis sau scos la pensie. Iar daca o astfel de modificare s-ar accepta, prin absurd, atunci primul care ar cadea sub incidenta ei ar fi Traian Basescu. Asa ca, ne putem gandi ca aceasta este o strategie a persoanelor din spatele ministrului Blaga, de-al tine departe de restul lumii pe Basescu". in burta-

Politia Romana vrea o modificare a Codului de procedura Penala pentru ca toate persoanele cercetate penal sa fie date in consemn la frontiera. Aceasta aberatie a fost atacata dur de vicepresdintele PIN, Aurelian Pavelescu. "Primul care ar putea sa cada sub incidenta unei astfel de legi absurde, ar fi chiar presedintele Traian Basescu".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.