In timp ce oficialitatile se "bulucesc" in zonele calamitate si incearca sa-si cosmetizeze imaginea pe spinarea oamenilor necajiti, furia apelor a lovit din nou Romania. Bilantul inundatiilor din ultimele ore a lovit ca un trasnet toate sperantele autoritatilor de a preveni, intampina sau combate stihiile naturii. Intr-un interval extrem de scurt, ploile au afectat 136 de localitati din 13 judete, iar Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca in noaptea de 16-17 august 2005 au fost gasite sapte cadavre in judetele Dolj, Olt si Teleorman.

Din pacate, vestile rele nu se opresc aici. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a transmis ieri o avertizare hidrologica la fiecare prefectura din tara, prin care sunt vizate toate bazinele hidrografice. Astfel, pana pe 20 august se vor putea produce inundatii locale si cresteri semnificative de debite pe raurile din sudul, centrul, nordul si estul tarii.

Judetele Valcea, Dolj, Olt, Gorj, Buzau, Dambovita, Arges, Mehedinti, Mures, Prahova, Suceava, Teleorman si Vrancea au avut cel mai mult de suferit in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile.

In Prahova, un pod cu risc de prabusire si 400 de familii izolate

Unul dintre cele doua poduri paralele situate pe DN 1B, la iesirea din Ploiesti catre Buzau este pe cale sa se prabuseasca, dupa ce fundatia unuia dintre piloni s-a rupt. Desi podul era supus unor lucrari de consolidare care trebuiau sa se finalizeze luna aceasta, directorul de la Drumuri Nationale, Valerian Manta, sustine ca situatia este extrem de grava.

In comuna prahoveana Brebu, 400 de familii au ramas izolate dupa ce viiturile au distrus podul de peste paraul Lupa. Tot in Prahova, mai multe localitati au ramas fara energie electrica, apa potabila sau telefonie. Statia de tratare a apei din orasul Valenii de Munte a fost oprita din cauza turbiditatii, iar in orasul Slanic conducta de aductiune apa a fost rupta pe mai multe tronsoane, din cauza alunecarilor de teren.

Cinci morti si 24 de localitati doljene sub ape

Din cauza ploilor abundente inregistrate in ultimele doua zile in Dolj, au fost afectate 24 localitati, in care au fost distruse 5 case si afectate alte 337, 1.856 de gospodarii, 23 anexe gospodaresti, 1 km drum national, 7 drumuri judetene, 4 drumuri comunale, 6 poduri, 10 podete, 6 scoli, o gradinita, o biserica, doua camine culturale, o biblioteca, 672 fantani, 300 metri dig si o statie de apa a fost inundata, iar 1.150 ha teren agricol sunt sub ape. Tot in Dolj au fost gasite cinci persoane decedate, dintre care trei lovite de trasnet si doua inecate.

Valcea - 300 de hectare de terenuri inundate

"Din punctul meu de vedere, Valcea este cel mai afectat judet", a declarat ieri Vasile Blaga, insistand asupra drumului care leaga Sibiul de Ramnicu-Valcea, "o artera vitala de circulatie". Tot in acest judet, trei persoane au fost date disparute dupa ce autoturismul in care se aflau s-a rasturnat in raul Bistrita. Primarul din Francesti, cumuna in dreptul careia s-a petrecut accidentul, sustine ca autoturismul apartine Institutului de Studii si Proiectari Hidrotehnice Bucuresti, soferul fiind originar din Maramures si delegat in Valcea.

Sase comune buzoiene afectate de viituri

Inundatiile din noaptea de marti spre miercuri au provocat pagube insemnate in sase comune buzoiene, viiturile distrugand sapte kilometri de drum judetean, 16 kilometri de drumuri satesti si comunale, un pod si doua podete. Prefectul de Buzau, Marian Cristinel Bagiu, a declarat ca cele mai grav avariate au fost comunele Viperesti, Catina, Panatau, Colti, Naieni si Breaza. Din datele centralizate pana ieri dupa-amiaza, viiturile create au distrus 7 kilometri de drum judetean, 16 kilometri de drumuri satesti si comunale, un pod in comuna Panatau, doua podete si 17 gospodarii in Catina.

Alte 14 gospodarii din Viperesti au fost avariate, cel putin 15 fantani au fost colmatate in Catina, iar 120 de gospodarii sunt inca izolate in comuna Panatau. De asemenea, in Breaza si Catina, doua retele de apa au fost avariate si, in plus, la Catina au fost compromise 15 hectare de porumb, iar alte 100 de hectare de vita de vie au fost inundate la Breaza.

Circulatia pe sase drumuri nationale este intrerupta

Din cauza precipitatiilor care au distrus o parte din carosabil si au avariat mai multe poduri, circulatia de pe sase drumuri nationale a fost intrerupta. Astfel, potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) anunta ca cele mai afectate sunt judetele Buzau, Vrancea, Valcea, Arges si Olt. Circulatia auto intre Pitesti si Ramnicu Valcea este deviata prin Curtea de Arges - Blidari, DN 7 fiind impracticabil. De asemenea, DN 2 a fost inchis intre Buzau si Maracineni, intrucat structurile celor doua poduri provizorii au fost afectate de o noua viitura.

Legatura dintre localitati este asigurata pe ruta Buzau - DN10 - Satuc - Berca - DJ203K - Sapoca - Maracineni. Si in Vrancea accesul pe DN2 a fost intrerupt intre localitatile Pituleasa si Andreiasu, iar in dreptul localitatii Falcoiu drumul era ieri acoperit de ape.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.