O alta escrocherie de tipul celor ca si Caritas, Delphin sau Philadelphia a izbucnit in Romania. Este vorba despre jocul de noroc televizat de Prima TV si intitulat "Eurotombola".

Societatea de care apartine cunoscutul concurs a intrat in incapacitate de plata si a declarat faliment. In urma acestui episod, sute de oameni au ramas fara premiile castigate pe parcursul emisiunilor TV din ultimele doua luni.

Problemele au inceput in urma cu aproximativ o luna, din momentul in care castigatorii nu au mai putut sa-si ridice premiile in conditiile prevazute de lege, ei fiind trecuti pe o lista vesnica de asteptare. In spatele acestui joc de noroc se afla controversatul om de afaceri Petre Paul Tardea, care, dupa cum ne-a declarat Cornel Palade - unul dintre prezentatorii acestui show - este patronul societatii "Sorom-Tur", cea care detine concursul "Eurotombola".

Strigator la cer este faptul ca, desi vanzarile de bilete au manifestat un trend descendent, emisiunea-concurs a continuat, premiile si cheltuielile legate de jocul de noroc s-au mentinut, artificial, la cote ridicate. Se banuieste ca managerii concursului sperau intr-o revigorare a vanzarilor de taloane, fapt care insa nu s-a petrecut. Ca atare, cei care au castigat premiu in cadrul acestui concurs au ramas cu "buza umflata" din cauza incapacitatii de plata a societatii. Pentru a mentine la cote ridicate audienta, s-a lasat impresia, falsa de altfel, ca jocul devine din ce in ce mai atractiv.

In acest sens, saptamanal, erau invitati in platou mai multi castigatori din emisiunile precedente, carora li se inmanau, in direct, premiile cuvenite. Acestia, insa, erau folositi drept paravan, deoarece erau o mica parte dintre cei norocosi. Restul "baftosilor" erau anuntati, in culise, ca sunt trecuti pe liste de asteptare din simplul motiv ca, la ora concursului, din cele opt masini castigate, erau aduse in platou doar trei.

Lacomi la show, avari la premii

In schimb, surse din interiorul firmei ne-au precizat ca deficientele manageriale provin din faptul ca veniturile erau mai mici decat cheltuielile. Legea care reglementeaza functionarea jocurilor de noroc prevede ca premiile acordate trebuie sa fie de minimum 40 la suta din incasari. Astfel, daca s-ar fi tinut cont de lege, concursul ar fi functionat in mod normal aducand societatii "Sorom-Tur" un profit de circa 5-10 la suta, dat fiind faptul ca pe langa acesti 40 la suta trebuia sa se plateasca impozitul catre bugetul de stat, la care se adauga cheltuielile salariale, consumabilele si chiriile.

Dorinta de a transforma "Eurotombola" intr-un succes de piata i-a facut pe manageri sa ofere, in cadrul ultimelor emisiuni, premii chiar de peste suta la suta din incasari. Acest lucru a dus la falimentarea societatii de care apartine "Eurotombola" si a lasat sute de castigatori fara premii. Un alt lucru care a produs declinul firmei au fost cheltuielile mari trecute pe fondul de protocol. Conform surselor citate, Petre Paul Tardea este un individ grandoman care isi aduna colegii, prietenii si rudele la petreceri fastuoase, chiolhanuri de nesfarsit, unde se cheltuiau zeci si sute de milioane de lei la o singura masa. Din cate se pare, unul din localurile preferate de Tardea era restaurantul "La Romica Italianul", din cartierul Dristor, detinut de nimeni altul decat Romica Tociu, un alt prezentator al emisiunii "Eurotombola".

Premiu: o Lada, in locul unui Passat

Escrocheriile managerului Petre Paul Tardea nu s-au oprit aici. Surse din cadrul societatii "Sorom-Tur" ne-au declarat sub protectia anonimatului ca unul dintre marile premii acordate de "Eurotombola" a fost un Volkswagen Passat ultimul model. Castigatorul nu a primit aceasta masina, desi in cadrul emisiunii i se promisese acest lucru, ci a capatat o masina Lada, explicandu-i-se ca, din lipsa de fonduri, limuzina de lux nu a putut fi procurata. Magariile lui Tardea au continuat, potrivit acelorasi surse, cu imprumutul, catre fiul sau, a unui premiu care consta intr-o masina Lexus. Andrei Tardea a folosit masina, a rulat-o aproximativ 3.000 de km si, mai grav, a izbit-o de un copac, reparand-o ulterior la service, automobilul fiind garantat ca nou pentru prezumptivul castigator.

Culmea: Si ieri s-au vandut bilete

Ieri, la sediul "Eurotombola" din strada Drumea Radulescu, din Bucuresti, s-au adunat zeci de persoane cu biletele castigatoare in mana, cerandu-si premiile castigate la televizor. Zadarnic. Nimeni nu era in firma, desi pe orarul afisat la intrare scria ca programul este de luni pana sambata intre orele 8.00-18.00. Una dintre salariatele societatii, Elisabeta Rasuceanu, care distribuia bilete pe zona Dristor, ne-a declarat ca habar nu avea de falimentul firmei la care este angajata. Ea chiar ne-a spus ca a vandut in cursul zilei de ieri, dupa intrarea in procedura de faliment a societatii, bilete "Eurotombola". Totodata, Elena Toloaca, castigatoare a concursului de la Prima TV, ne-a afirmat ca a venit tocmai din Buzau ca sa isi ridice premiul si simte ca fiecare zi care trece o indeparteaza de acest castig.

Tardea, urmarit penal de PNA

Omul de afaceri Petre Paul Tardea a fost urmarit penal de catre procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA. Tardea a fost anchetat pentru complicitate la infractiunile comise in cadrul BCR-Sucursala Novaci, judetul Gorj, in activitatea de creditare desfasurata in cursul anului 2002-2003 pentru societatile comerciale reprezentate de Marin Ion, din judetul Valcea. Prejudiciul de care a fost acuzat Tardea s-a situat in jurul sumei de 2.000 miliarde de lei.

De asemenea, numele lui Tardea a fost vehiculat si in scandalul fondului SAFI, cand a fost banuit de fraudarea institutiei, la sfarsitul anului 1997, ulterior fiind denuntat chiar de administratorul SAFI, George Danielescu. La vremea respectiva, se spunea ca Tardea a fugit din tara cu ajutorul bunului sau prieten Radu Berceanu, pe atunci ministru al industriilor. Dupa un timp, Tardea s-a intors in Romania, unde si-a reluat afacerile.

Palade: Scaderea vanzarilor a fost de vina

Contactat telefonic, Cornel Palade ne-a declarat ca nu stie din ce cauza firma lui Tardea a dat faliment: "A fost o scadere serioasa a vanzarilor, dar eu sunt un simplu actor si nu am fost implicat in manageriatul societatii. Se stia de trei luni ca se va intampla asta, dar nu puteam sa plecam atunci, pentru ca s-ar fi dus emisiunea de rapa".

'Mi s-a spus ca nu mai am sanse la premiu>>

Tanase Bejan, din Brasov, este unul dintre castigatorii editiei din 17 iulie, nu isi ridicase nici ieri premiul cuvenit. "Am castigat 45 milioane de lei, bani pe care inca nu i-am primit. Mi s-a dat o foaie prin care eram programat sa vin sa imi ridic banii in ziua de 4 septembrie. Altceva nu mi s-a mai spus. Am fost la sediul de aici si mi s-a spus ca nu mai am nici o sansa sa imi ridic premiul, desi mi se cuvine. Eu sunt pensionar si as avea mare nevoie de banii astia. Va rog sa faceti ceva, poate ii primesc."


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.