afacere cu un teren de aproape trei milioane de euro este pe cale sa se ingroape in Comanesti, in mare parte si datorita demersurilor facute de redactorii de la Gardianul pentru a afla amanunte despre aceasta tranzactie. E de banuit ca graba vanzatorului de a sustine ca s-a razgandit in privinta continuarii afacerii se datoreaza in primul rand numelor implicate in aceasta tranzactie. Personajele principale sunt generalul in rezerva Dumitru Ciobanu, fost adjunct al Serviciului de Informatii Externe (SIE) al Romaniei, in calitate de administrator al societatii Efil, si Primaria orasului Comanesti.

Obiectul scandalului il constituie un teren in suprafata de aproape 12 hectare. Acesta este al firmei Efil, patronata de Ciobanu. Primaria voia sa cumpere terenul, iar fosta administratie locala, in timpul careia au demarat discutiile, a oferit din start o suma uriasa. Au venit alegerile, s-a schimbat puterea, iar administratia intentiona sa ridice acolo o casa de cultura si locuinte.

Orasul a fost lovit de inundatii, iar edilii comanesteni au decis sa ridice pe acel teren doar case pentru cei ramasi fara acoperis. Discutiile au mers mai departe, cu diferenta ca pretul oferit de noul primar a scazut considerabil. Chiar si in aceste conditii, negocierile pareau sa duca spre o tranzactie. Redactorii de la Gardianul au aflat despre acest caz, deloc lipsit de mari semne de intrebare, induse chiar de numele grele implicate si relatiile dintre acestea. Cand cotidianul nostru a demarat investigatia jurnalistica, afacerea a cazut. Proprietarul a anuntat brusc ca nu-l mai intereseaza afacerea, desi se chinuiesc de un an sa vanda terenul.

In principiu, toata afacerea se rezuma la dorinta Consiliului Local al orasului Comanesti de a cumpara de la firma Efil un teren de aproape 12 hectare contra a 2,7 milioane de euro. Jumatate din acest pamant este acoperit fie de cladiri, in proportie de 99 la suta dezafectate, fie de platforme betonate, folosite pe vremuri la exploatarea lemnului.

Pana acum au existat cel putin doua sedinte de Consiliu Local in care s-a discutat si s-a aprobat, de principiu, decizia de achizitie a terenului si de evaluare a acestuia. Evaluarea a fost facuta, in urma selectiei de oferte, de un evaluator din Targu Ocna, Vasile Cristia, iar banii ar fi urmat sa fie alocati de la bugetul statului, intrucat Primaria nu poate suporta o asemenea investitie din bugetul propriu.

Afacerea a fost demarata de pe vremea fostului primar al orasului Comanesti, Dorinel Miron (PSD). Acesta a inaintat o oferta catre firma generalului, prin care ii propunea sa achizitioneze terenul contra a 40 de euro metrul patrat. Suma totala ar fi ajuns in acest caz la aproape cinci milioane de euro, in conditiile in care aproape jumatate din terenul respectiv este ocupat cu cladiri sau cu platforme de ciment. "Am avut discutii pe aceasta tema cu patronii firmei si am propus suma aceasta pentru ca orasul Comanesti este complet lipsit de terenuri disponibile pentru constructia de locuinte.

Ei au fost de acord, iar banii urmau sa fie obtinuti de la Agentia Nationala a Locuintei (ANL). Au venit insa alegerile si totul a ramas la stadiul in care eu l-am indemnat pe domnul Ciobanu sa poarte discutii cu cei de la ANL. Nu stiam foarte multe despre firma, stiam ca este privatizata. Dar n-am aflat decit foarte tirziu cine este patronul ei, abia dupa ce-am purtat primele discutii in legatura cu eventuala achizitionare a terenului de catre Consiliul local. Asa ca pozitia domnului Ciobanu, de adjunct al SIE, nu a avut nici o influenta in privinta deciziilor de a cumpara terenul", ne-a declarat Dorinel Miron, fostul primar al orasului Comanesti.

'Un pret si mai bun>>Terenul aflat chiar la intrarea in orasul Comanesti si vecin cu parcul Ghica nu putea totusi sa nu atraga atentia si noii echipe de la primaria Comanesti. Asa ca discutiile au demarat cu noul Consiliu local parca si mai abitir, cu atat mai mult cu cat sotia lui Dumitru Ciobanu nu este nimeni altcineva decat fosta sefa de cabinet a lui Traian Basescu, pe vremea cind era ministru al Transporturilor. Problema achizitiei terenurilor a fost pusa pe tapet intr-o sedinta de Consiliu local in majoritate liberal, ocazie cu care s-a dispus efectuarea unei evaluari a terenului respectiv.

"Stiam de oferta anterioara cu 40 de euro metrul patrat. Dar pretul era prea mare, chiar daca terenul are o pozitie foarte buna si este situat chiar in centrul orasului, iar noi avem nevoie stringenta de el pentru constructia de locuinte. Am facut o selectie de oferte pentru evaluarea terenului, in urma carora a fost declarat cistigator Vasile Cristia, un evaluator din Tirgu Ocna. S-a ajuns la aceasta valoare de 2,7 milioane de euro la valoarea pietei din Comanesti. Am tras pana am obtinut cel mai mic pret posibil.

Patronii firmei au spus ca sunt de acord cu aceasta tranzactie si urma ca noi sa facem demersuri pentru obtinerea acestor bani de la bugetul de stat. Am initiat astfel de discutii pe acest subiect la Guvern, dar n-am primit nici un raspuns favorabil pe aceasta tema", ne-a spus Viorel Miron (PNL), actualul primar din Comanesti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.