Retinerea pasaportului in cazul depasirii perioadei de sedere in spatiul Schengen e o masura veche de doi ani. A legiferat-o guvernul Nastase in 2003, pentru a da satisfactie UE, dar nu a fost aplicata din motive electorale.

Nastase, Rus si PSD striga acum ca prevederea e neconstitutionala, dar fac "ciocu’ mic" cind li se aminteste ca ei au impus-o. Confiscarea pasaportului e o masura veche de doi ani: Ordonanta nr. 84 din 2003 prevede, la articolul 14, ca i se poate retrage sau suspenda pasaportul cetateanului roman, daca acesta a depasit termenele de sedere in spatiul Schengen, fara a preciza ce se intimpla in cazul in care depasirea termenului a fost justificata.

Noua ordonanta, ce a intrat in vigoare de la 1 august 2005, nu inaspreste regimul pasapoartelor, ci dimpotriva: ofera posibilitatea celor care isi pot justifica depasirea termenului de sedere sa-si recupereze pasaportul. "Guvernul Nastase a emis legi conform reglementarilor UE, dar nu le-a aplicat, ca sa nu-si ridice populatia in cap. Din aceasta cauza, UE ne poate aplica clauza de salvgardare, pentru ca nu am aplicat la timp Planul de Actiune Schengen", ne-a declarat ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Politia de Frontiera a inchis ochii

Secretarul general al MAI, chestorul Nicolae Berechet, sustine ca, daca ordonanta din 2003 era aplicata corespunzator, Romania nu s-ar mai fi aflat in situatia ca, in doar doua zile, sa se retina peste 3.100 de pasapoarte. "Vechea ordonanta a fost, intr-un mod tacit, neaplicata de Politia de Frontiera. Acesta este unul dintre motivele pentru care fostul sef al Politiei de Frontiera, chestorul Aurel Neagu, a fost schimbat.", afirma Berechet.

Nastase: "Nu-mi amintesc"

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, initial, pentru "Cotidianul" ca actuala ordonanta, prin care romanilor care au stat mai mult de 90 de zile in spatiul Schengen li se retin pasapoartele, nu este corecta. "Daca ai depasit termenul de sedere, trebuie sa ti se puna interdictie pentru tarile respective, nu trebuie sa ti se retina pasaportul. Poate omul acela vrea sa plece in China…", si-a dat cu parerea Nastase. Dupa ce i s-a reamintit ca masura de retinere a pasapoartelor a fost impusa in 2003 de catre cabinetul pe care l-a condus, Nastase a intors foaia: "Nu-mi amintesc aceasta ordonanta. Nu stiu exact, mai bine il sunati pe domnul Ioan Rus, fostul ministru de Interne".

Rus: "Cind am fost ministru s-au ridicat vizele"

Ioan Rus a fost initial la fel de critic fata de aceasta masura: "Ridicarea pasaportului e o sanctiune mult prea mare. Nu trebuie sa ti se interzica dreptul la libera circulatie. Daca vrei sa pleci in Ucraina, ce faci? Aceasta masura excede prevederile Constitutiei". Dupa ce i s-a reamintit ca aceste prevederi au fost propuse chiar de ministerul pe care l-a condus, fostul ministru de Interne a deviat de la subiectul concret: "Cind am fost eu ministru de Interne s-au ridicat vizele, s-a dat liber la circulatie si pasapoarte la romani. Acum se retin".

Dupa citeva minute, ne-a contactat Adrian Nastase si ne-a solicitat sa-l sunam inapoi pe fostul ministrul de Interne. La rindul sau, Ioan Rus ne-a directionat catre fostul sef al Politiei de Frontiera, chestorul Aurel Neagu. "Exista acea OU nr. 84/2003, in care se spune ca se poate retine pasaportul pentru depasirea termenului de sedere, dar nu se precizeaza termenul de sedere", ne-a declarat Aurel Neagu. MAI precizeaza ca sederea in spatiul Schengen a fost stabilita la trei luni, prin Conventia de aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.