Coruptia din mediul universitar romanesc ar putea fi un serios obstacol in calea integrarii tarii noastre in Uniunea europeana, sustine Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice (AECD). Frauda stiintifica, plagiatul si coruptia raspandita la toate nivelurile academice, ar putea face din diploma universitara romaneasca un document mai putin puternic in fata celor europene.

Profesorii grupati in AECD, au prezentat ieri cazuri punctuale de coruptie, explicand ca ele discrediteaza imaginea mediului universitar romanesc. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne amintim ca in momentul in care Romania va deveni membra a UE, diplomele romanesti vor trebui sa fie echivalate cu cele din restul Europei, conform protocolului de la Bologna.
La noi valorile nu se masoara, ci se decid", si-a inceput profesorul Octavian Stanachila, din cadrul Universitatii Politehnice, cuvantarea referitoare la coruptia din mediul universitar romanesc. "Daca toata lumea tace, intelectualitatea va fi muta.

Cel mai grav este insa faptul ca trimitem sesizari la nivel central si nu se ia nici o masura. Asta denota complicitate, acoperire, intercorelarea cu politicul. De aici pleaca totul", si-a completat colegul profesorul Constantin Banu. Presedintele Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice (AECD), conferentiar doctor Corneliu Zeana a declarat ca asociatia a inaintat, atat Ministerului Educatiei (MEdC), cat si Ministerului Sanatatii, o serie de propuneri legislative pentru a imbunatati sistemul universitar romanesc si a-l face "incoruptibil".

"Vrem ca din Comisia de examen la primariat, sa faca parte numai medici primari care au sustinut, prin practica astfel de examene. In momentul de fata sunt foarte multe cazuri de persoane care sunt in comisii desi nu au obtinut titlurile pe merit", a spus Corneliu Zeana. El a nominalizat si cazul conferentiarei Maria Dorobantu, care prezideaza o astfel de comisie de primariat, ea insasi, conform acestuia, obtinand tiltul de medic primar prin echivalare cu studiul de doctorat.

"Am verificat si echivalarea s-a facut dupa 1990. Ea si-a facut aceasta echivalare in conditiile in care doctoratul nu are nici o legatura cu examenul propriu-zis de medic. Ea nu a dat acest examen, pentru care altii muncesc, si, totusi, a devenit medic primar", a exemplicat presedintele AECD. Membrii asociatiei solicita, totodata, MEdC, sa anuleze anumite titluri de profesor, obtinute prin fals si uz de fals. "De aici ajungem la frauda stiintifica, la coruptie, la plagiat. Vrem sa stavilim avalansa de falsuri. Avem cei mai multi profesori pe cap de locuitor. Diferenta dintre un profesor corupt si unul cinstit, care a progresat pe merit, se vede in masina pe care o conduce: o Dacie", a rezumat Corneliu Zeana oligarhia universitara.

Tarabele de diplome pentru studenti

Doctorul Corneliu Zeana sustine ca Maria Dorobantu, actualmente profesor la UMF Carol Davila, si-a dobandit titlul prin frauda stiintifica. "Nu se poate ca prin cateva pagini scrise in cateva carti aparute la edituri suspecte, de care nu a auzit nimeni, aceasta femeie sa obtina grade universitare". Mai mult, Maria Dorobantu este cea prin mainile careia trec toti cei care incearca sa devina medici primari. Paradoxal, ea nu a ajuns niciodata la acest grad.

De partea cealalta a baricadei reprezentatii AECD, l-au plasat pe profesorul Cristian Gheorghe, aflat in razboi deschis cu toata conducerea facultatii Valahia, din Targoviste, care nu este pentru prima oara in atentia profesorilor din Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice. De aceasta data, insa, reprezentantii AECD au adus in atentia mass-media cazul falsificarii a peste 200 de note la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul universitatii din Targoviste.

Potrivit acestora, in timpul sesiunii de examene de anul trecut, in lipsa profesorului Florin Gheorghe, "doi lectori universitari care nu aveau dreptul legal de a examina si nota studentii au pus note de trecere pentru toti cei 217 cursanti, cu toate ca, prof. Gheorghe se afla in oras". Mai mult, fiecare student a platit si o "taxa" de 300.000 de lei. Sesizati de catre profesorul universitar, procurorii din cadrul Parchetului Dambovita au demarat o ancheta. La scurt timp, insa, "parlamentarul PSD Ion Stan a intervenit pe langa prim-procurorul Mihai Adrian, care a stopat ancheta prin vizarea dosarului cu parafa de neincepere a urmaririi penale".

"Pana la urma, au mai subliniat membrii AECD, pentru aceasta frauda extrem de grava rectorul de 78 de ani al universitatii a fost scos la pensie nu inainte de a fi amendat administrativ cu cinci milioane de lei". Un ultim caz este cel al Universitatii Ecologice din Bucuresti. Aici a aparut o noua meserie: garda ecologica. "De fapt este vorba de niste italieni care si-au cumparat diplome. Acolo exista o taraba de diplome pentru studenti", a spus profesorul Octavian Stanasila, membru AECD.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.