Cei care pierd sunt doctorii platiti de firme sa prescrie medicamentele lor

Prescrierea retetelor compensate si gratuite avand la baza nu denumirea de raft a medicamentelor, ca pana acum, ci denumirea comuna internationala (DCI) a substantei din care este facut medicamentul nu-i poate deranja decat pe medicii care au avut intelegeri cu firme de medicamente pentru a prescrie anumite produse. Asta sustin unii medici tineri si cativa reprezentanti ai unor mari companii de medicamente.

Fara sponsorizari pentru doctori

Introducerea noului sistem de prescriere a medicamentelor gratuite si compensate scoate la iveala un conflict mai vechi dintre medici si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Aceasta si Ministerul Sanatatii spun ca prin schimbarea modului de prescriere a retetelor au urmarit, printre altele, si descurajarea intelegerilor dintre medici si diverse firme de medicamente.
"De acum, doctorii nu vor mai putea beneficia, in detrimentul bugetelor pentru bolnavi, de excursii in strainatate sau alte favoruri din partea firmelor de medicamente", au declarat surse din CNAS.
Medicii spun insa ca ceea ce se intampla acum este bataie de joc fiindca, in mod normal, ar trebui sa prescrie bolnavilor medicamente care ii pot vindeca cel mai bine, si nu pe cele mai ieftine. "Daca cineva m-ar fi sponsorizat sa scriu Sumamed si acela era mai bun, nu vad care ar fi fost problema. Casa nu face oricum nici o economie, pentru ca se compenseaza tot pretul de referinta", spune dr. Dumitru Trapcea, medic de familie in cadrul unei unitati private.

Impotriva noului sistem este si dr. Remus Lupu. El considera ca masurile nu fac altceva decat "sa umple farmaciile de bani".

Medicii din spitale sunt relaxati

Doctorii din policlinici par a fi cei mai revoltati. Ei spun ca noul sistem ii dezavantajeaza deoarece are deficiente si nu pentru ca ar exista parti-pris-uri cu firmele de medicamente.

"Inca nu s-a lamurit cum prescriem medicamentele pe baza de combinatii. Sunt produse la care exista cate trei-patru combinatii de substante, flacoane cu o multime de solutii topice si polivitamine cu cate 20 de substante active. Nu am primit nici o instiintare in acest sens", spune dr. Luiza Vitan, endocrinolog la Ambulatoriul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti.

In spitale, atmosfera este ceva mai relaxata. Medicii unitatilor cu paturi vor prescrie retete folosind in continuare denumirea comerciala a medicamentelor.
Ei vor trimite bolnavii la medicii de familie, ei fiind cei care vor transcrie retetele dupa noile reglementari, adica DCI-urile.

Dilema: combinatiile de substante

Daca farmacistii cu experineta nu vor avea probleme cu recunoasterea substantelor active, nu acelasi lucru se va intampla cu "profanii" angajati prin farmacii - studenti, simpli vanzatori si, in cel mai fericit caz, asistenti de farmacie.

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Bucuresti spun ca, la ultimul control pe care l-au efectuat in Capitala, 10a din unitati aveau deficit de farmacisti calificati. "Asta inseamna ca, atunci cand vor primi retete cu denumiri pe care nu le cunosc, nu se vor descurca si nu-i vor putea sfatui pe bolnavi in privinta medicamentelor pe care ar putea sa le aleaga", a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR). Ea spune ca CFR a avertizat in repetate randuri Ministerul Sanatatii sa autorizeze doar farmaciile care beneficiaza de personal calificat, insa cererile nu le-au fost luate in seama.

Atat medicii, cat si farmacistii au inca nelamuriri in privinta modului in care ar trebui sa prescrie, respectiv sa elibereze medicamentele care au la baza doua tipuri de substante active. In astfel de situatii, unii medici au ales sa scrie in continuare pe retete denumirea comerciala a medicamentelor, altii spun ca au fost prevazatori si au inghesuit cat au putut, in spatiul zgarcit de pe formular, complicatele denumiri, in limba latina, ale substantelor.

Exista insa multi medici si farmacisti care s-au declarat de acord cu schimbarea. "Asa am invatat despre medicamente in facultate, sub forma de DCI-uri, si ne vine mai usor sa folosim aceste denumiri. Bolnavii sunt mai greu de convins, dar ne-am obisnuit sa le tot explicam, pentru ca asta am facut la fiecare schimbare de sistem", spune Elena Garbea, de la o farmacie Sensiblu.

Am intalnit si pacienti multumiti

Chiar daca noul sistem de prescriere i-a suparat pe cei mai multi dintre pensionari, exista si pacienti care ies multumiti din farmacii. "Este mai bine, pentru ca acum ni se prezinta toate sortimentele, exact asa cum se intampla in strainatate", spune Maria Gorea, proaspata pensionara.

Situatia in alte tari

In timp ce la noi sistemul de prescriere a medicamentelor pe baza denumirilor substantelor active functioneaza doar pentru compensate si gratuite, in tari precum Anglia, Spania, Finlanda si Ungaria acesta se aplica tuturor medicamentelor. In strainatate, masura se aplica si in policlinici, si in spitale si ambulatorii. "In cazul in care unii dintre pacienti sunt alergici sau au contraindicatii la unele substante, medicii le vor prescrie denumirea comerciala a medicamentelor si vor specifica, intr-o fisa, motivul", a explicat diferenta Augustus Costache, purtator de cuvant la CNAS.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.