Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, si toti locotenentii sai din timpul mineriadelor vor fi recompensati de actuala conducere a Ligii Sindicatelor Miniere cu ocazia Zilei Minerului. Zoltan Lacatas, actualul presedinte al LSMV, spune ca recompensele sunt acordate deoarece in aceste zile se implinesc si 15 ani de la infiintarea Ligii.
Ele constau din diplome si medalii si sunt conferite liderilor de sindicat pentru activitatea depusa. "Am pregatit deja diploma si medalia domnului Cozma, iar pentru ca el are interdictie de a intra in Valea Jiului i-o va duce fratele dansului", afirma Lacatas.

Prime, artificii, baloane si program artistic

Minerii care lucreaza in subteran vor primi din partea administratiei CNH, cu ocazia Zilei Minerului, cate 3,250 milioane lei, iar cei care lucreaza la suprafata, 1,9 milioane lei, desi compania se numara printre societatile care au mari datorii la stat. In plus, conducerea Companiei a decis ca ziua de 6 august sa fie libera, in conditiile in care, aceasta zi are o importanta aparte pentru Valea Jiului. Astfel, pe 6 august 1929 a avut loc greva minerilor de la Lupeni si tot la aceasta data, dar in 2001, a avut loc explozia de la Mina Vulcan, in care si-au pierdut viata 14 ortaci. Nu in ultimul rand, semnificatia religioasa, in aceasta zi, ortodocsii sarbatorind Schimbarea la fata.

Fondurile pentru mici si bere, donate sinistratilor

Desi minerii nu vor mai primi de la sindicate mici si bere gratis la fel ca pana acum, deoarece fondurile au fost donate sinistratilor din Bacau, reprezentantii ortacilor sustin ca au pregatit un program artistic pentru ca Ziua Minerului sa nu treaca neobservata. La toate unitatile miniere vor avea loc depuneri de coroane de flori in amintirea minerilor morti in subteran.

"Vrem sa schimbam imaginea minerilor"

Pentru manifestari, Liga Sindicatelor a alocat 700 de milioane de lei, iar printre cei care au fost invitati se numara presedintele Romaniei Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si mai multi ministri. "Vrem sa schimbam imaginea pe care o au minerii, cu batele, intr-una sanatoasa si cinstita, asa cum au fost cunoscuti minerii inainte de 1989", afirma Lacatas.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.