In fiecare luna, mii de pacienti sunt pusi sa astepte pana si doua saptamani pentru a putea sa-si faca analizele de laborator. Desi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca anul acesta au fost alocate suficiente fonduri, totusi bolnavii trebuie sa isi faca programari cu mult inainte de a merge la un laborator. "Am fost la medicul de familie pentru ca aveam o problema de sanatate. Daca tot m-am dus acolo, m-am decis sa-mi fac si analizele bianuale. Cand m-am dus la ghiseul pentru analize, mi-au spus ca nu pot sa-mi le faca, pentru ca s-au terminat banii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

De doua ori pe an imi fac aceste analize, dar acum este prima data cand mi se spune ca nu se poate. A ramas sa sun dupa data de 15 august, sa ma programez. Singura posibilitate e sa-mi platesc singura analizele, insa numai o hemoleucograma costa peste 300.000 de lei", ne-a spus Ana Tanase, o pacienta care s-a vazut pusa in situatia de a nu-si putea face testele de sanatate. Medicii de familie, cei la care pacientul se prezinta pentru a obtine trimiterea catre laboratorul de analize, recunosc ca in fiecare luna sunt pusi in situatia delicata de a le explica bolnavilor ca trebuie sa astepte cu testele.

Cand apar astfel de probleme, pacientii au mai multe optiuni. Fie merg la o policlinica mare care are contract cu CNAS si care nu si-a epuizat fondurile, fie merg la un spital, fie asteapta pana la inceputul lunii urmatoare, cand laboratoarele primesc fondurile. "Un medic de familie lucreaza cu un numar limitat de laboratoare, in general cele care se afla in apropierea cabinetului sau cele care sunt cunoscute.

Nu trimitem pacientii oriunde, dar cele cu care lucram, fie ca sunt mai mari sau mai mici, isi epuizeaza de fiecare data fondurile lunare. Ele au o anumita suma alocata si, de regula, am constatat ca isi epuizeaza fondurile dupa primele doua saptamani. Unii medici au incheiate conventii cu aceste laboratoare si ii trimit pe pacientii care au nevoie urgenta. Dupa jumatatea lunii, trebuie sa negociem cu pacientii aceste optiuni", ne-a declarat dr. Tereza Franciuc, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie. In schimb, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca, in primul semestru al anului 2005, s-au cheltuit mai putini bani decat au fost alocati.

Cu toate acestea, conform cifrelor oficiale, in Bucuresti, 80 la suta din bugetul de intregul an a fost epuizat. Pentru a rezolva aceasta problema, in partea a doua a acestui an se vor aloca alte 213 miliarde de lei, din fondul de rezerva. De asemenea, se are in vedere modificarea legislatiei pentru ca fondurile sa fie repartizate echitabil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.