JTI Romania a distrus circa 400.000 de pachete de tigarete de contrabanda si peste 470 de kg de tutun confiscat. Potrivit Codului fiscal in vigoare, companiile cu o cota de piata mai mare de 5%, sunt obligate sa distruga capturile (in totalitate marcile care le apartin si proportional cu cota de piata, marcile necomercializate oficial in Romania).

Valoarea capturii tocate, estimata la un milion de euro, a fost calculata folosind pretul minim al unui pachet de tigarete pe piata romaneasca, de 9 lei pentru un pachet de tigari Carpati, la care se adauga si tutunul distrus. Majoritatea produselor din tutun confiscate provin din tarile vecine - din Ucraina, respectiv din Republica Moldova, de unde se aduc marci precum Plugaru si Doina, cu preturi foarte reduse, de 1-3 lei per pachet, scrie Wall-Street.

  • Este un aspect mai putin cunoscut al activitatii noastre. Producem si comercializam tigarete, dar si distrugem produse din tutun, colaborand activ cu autoritatile, ale caror eforturi pentru combaterea contrabandei si comertului ilicit sunt vizibile in trendul actual de scadere a pietei negre. Speram ca aceste eforturi vor da roade si ca noile modificari legislative care vizeaza combaterea contrabandei si evaziunii vor avea in continuare efectele scontate, in ciuda impulsului dat pietei negre de recentele majorari de preturi, din cauza TVA”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania., conform unui comunicat de presa.

Guvernul a introdus, prin O.U.G. nr. 54/2010, incriminarea ca infractiune a detinerii sau comercializarii a peste 10.000 tigarete, nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda), fapta ce se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani. De asemenea, amenzile contraventionale pentru detinerea sau comercializarea de tigarete de contrabanda pot ajunge potrivit noilor reglementari la 100.000 lei, fata de 1.500 pana de curand.

De la inceputul anului si pana in prezent, JTI Romania a distrus aproximativ 1.720.000 pachete de tigarete si aproape 2.000 kg de tutun. Anul trecut, JTI a cheltuit peste 60.000 de dolari pentru distrugerea tigaretelor confiscate.

JTI a folosit, de-a lungul vremii, mai multe formule de distrugere a marfii de contrabanda. Procedura de distrugere nu este standardizata, fiecare producator apeland la modalitati care ii sunt la indemana Initial, JTI a distrus tigaretele si tutunul prin incinerare, la furnalul de la "23 August", iar mai tarziu direct la groapa de la Glina, unde se turnau diverse substante ca mai apoi pachetele sa fie presate cu buldozerul.

"Era costisitor si de fiecare data se gaseau persoane care mai salvau ceva de la foc sau din pamant. Asa ca am investit zeci de mii de euro intr-un shreder urias (masina de tocat - n. red.), iar acum pachetele sunt maruntite inainte de a ajunge la groapa de gunoi", a explicat Gilda Lazar.

Citeste si:
Contrabanda cu tigari a crescut in ianuarie la 17,8%
Contrabanda cu tigari a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.