A inceput Postul Sfintei Marii, care dureaza pana la marele praznic, inchinat Maicii Domnului, pe 15 august. Este o perioada ce face referire la momentele noastre de pocainta si sfintenie in care ne marturisim duhovnicului nostru pacatele, il ajutam pe aproapele nostru, indepartand din calea noastra lespedea resentimentelor, apoi ne impartasim cu Sfintele Taine. Postul s-a practicat, de-a lungul secolelor, atat in Vechiul testament, de marii profeti Moise, Ilie, David, dar si in Noul Testament. Iisus a practicat, adesea, in Misiunea sa pe pamant, postul si le-a vorbit ucenicilor Sai despre importanta si conditiile acestei etape.

Lor le-a lasat si misiunea sa stabileasca perioadele de post, de peste an. Si Evangheliile (dupa Matei, Marcu, Luca) vorbesc in pasaje emotionante despre post, facand referire la Mielul Domnului. Apostolul Pavel spune: "Orice crestin este liber sa posteasca potrivit propriei sale constiinte si hotarari, deoarece nu mancarea ne va aseza inaintea lui Dumnezeu" (I Cor. 8,8). In aceste zile de post este firesc sa reflectam si asupra unui principiu mentionat intr-un valoros documentar al ortodoxiei: Didahia (VI, 2): "Daca poti purta tot jugul Domnului desavarsit vei fi, dar daca nu poti, fa ce poti".

In perioada postului inchinat Sfintei Marii, credinciosii vor participa la marea sarbatoare imparateasca, Schimbarea la Fata (6 august), praznic ce-L proslaveste pe Fiul lui Dumnezeu si Sfintii parinti au acordat dezlegare la peste. La finalul postului, urmeaza Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscuta in randul credinciosilor sub numele de Sfanta Maria Mare. De fapt, postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc. Pe 29 august, la sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul va fi ultima zi de post din acest an bisericesc, care se sfarseste la 31 august.

Traditii din batrani in luna august

Legat de postul Adormirii Maicii Domnului exista cateva traditii populare care se pastreaza din mosi-stramosi. Se spune ca, pentru sanatate si noroc, se posteste in cele doua zile obisnuite ale saptamanii, miercurea si vinerea. Pentru dusmani insa se posteste numai sambata si duminica, dar este mare pacat. In vechime, cei care aveau dusmani de moarte posteau martea laolalta cu toate animalele din curte. Conform traditiei, nu aveau voie sa manance "nici mata, nici vita, nici om".

Dintre toate posturile de peste an, cel care tine cu credinta postul Maicii Domnului si se roaga are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta. Se incepe in ziua de luni, in care nu se mananca nimic pana a doua zi dimineata, cand se gusta o bucatica de paine si se bea apa. Omul nu trebuie sa se sature. In tot acest timp, candela sau o lumanare trebuie sa fie aprinsa. In a doua saptamana se porneste de marti, in a treia de miercuri si tot asa timp de sase saptamani, pana cand se ajunge la duminica si, atunci, omul e mantuit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.