Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), 436.404 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi la nicio forma de invatamant, gradinita, scoala, liceu si invatamant profesional, la nivelul anului 2008.

Numarul copiilor nescolarizati creste semnificativ incepand cu varsta de 13 ani, in prima parte a ciclului gimnazial, 24.186 copiii de acesta varsta nefiind integrati scolar, si atinge un maxim in jurul varstei de 16-17 ani, 138.234, ceea ce indica o tendinta de crestere a ratei abandonului scolar incepand cu aceasta varsta.

„Criza economica cu care ne confruntam atrage dupa sine o criza sociala mult mai adanca, iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Privati de mijloace financiare pentru nevoile fundamentale, zilnice, parintii nu au ca prioritate scolarizarea acestor copii, care, tinuti in afara sistemului de educatie, sunt lipsiti de sansa la un viitor onest”
, atrage atentia Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

  • Copiii, nevoiti sa munceasca in detrimentul studiilor
70.000 dintre copiii care provin din medii defavorizate sunt nevoiti sa munceasca in loc sa invete si doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajug sa urmeze liceul. In acelasi timp, fenomenul abandonului scolar ia proportii ingrijoratoare, rata acestuia triplandu-se intre anii 2000 si 2007 (de la 0.6% in anul scolar 2000/2001 la 1,9% in anul 2007/2008), potrivit Raportului asupra Sistemului national de invatamant publicat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

  • Organizatia Salvati Copiii Romania deschide 32 de centre de suport socio-educational pentru copiii aflati in situatie de risc

Pentru a acorda suport socio-educational copiilor care provin din medii defavorizate, Organizatia Salvati Copiii Romania demareaza proiectul Centre de Orientare si Resurse pentru Educatie Incluziva - Servicii educationale complexe pentru prevenirea si corectarea abandonului scolar, co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 - „Investeste in oameni!”.

Prin intermediul acestui program, Organizatia Salvati Copiii Romania va deschide 32 de centre de pregatire prescolara si scolara in urmatoarele regiuni: Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea), Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu), Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Sud- Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea), Bucuresti-Ilfov.

Citeste si:
Salvați Copiii, donație în maternitățile și secțiile de pediatrie...
Salvați Copiii a donat...

Copiii cu varste cuprinse intre sase si 16 ani, care provin din medii defavorizate socio-economic, vor fi beneficiarii programelor de educatie prescolara, de tip Scoala-dupa-Scoala si A doua Sansa, in vederea prevenirii abandonului scolar, integrarii si reintegrarii scolare. Astfel, in cei trei ani de implementare a proiectului, minim 7.680 copii vor fi integrati in programele educationale, iar una dintre mizele majore este aceea de a-i implica, alaturi de copii, si pe parintii acestora.

Valoarea totala a proiectului este 19.960.177 lei , din care valoarea eligibila - 18.552.915 lei (18.181.856,70 lei - finantare nerambursabila si 371.058,30 lei - contributie proprie)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.