Din luna iulie a anului 2000, avem o lege, de fapt Ordonanta de Urgenta nr.99/2000, prin care s-au reglementat masurile care pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. La cinci ani de aplicare, mai exista inca angajatori care nu vor sa respecte prevederile actului normativ.

Deocamdata insa, din controalele desfasurate in cele 13 judete unde Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ca se vor inregistra valori mari de temperatura, care creeaza un anumit disconfort, Inspectia Muncii a descoperit doar un singur patron care "a calcat pe bec".

"Pe baza informarilor pe care ni le-a transmis ANM, am identificat cele 13 judete unde s-au inregistrat temperaturi extreme, cu o maxima de peste 35 de grade Celsius si cu umiditate mare, si inspectorii au pornit in control. Au fost verificati 179 de agenti economici, cu precadere cei care au activitate in aer liber, cum ar fi drumarii, constructorii etc. Doar un singur agent economic din Prahova a fost amendat cu 2.500 de lei noi pentru ca nu a facut dovada ca a incheiat nici macar un contract pentru achizitia de apa minerala.

In rest, am constatat cu surprindere ca patronii au gasit modalitatile pentru a crea salariatilor conditii cat mai bune de munca in astfel de perioade", ne-a declarat Nicolae Voinoiu, directorul Directiei de sanatate si securitate in munca din Inspectia Muncii, coodornata de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Autoritatile bucurestene habar n-au de tasnitori

Daca pentru salariati exista o protectie, de persoanele care ies la plimbare sau pentru alte treburi si sunt nevoite sa iasa din casa pe canicula ar trebui sa se ingrijeasca autoritatile locale. Insa in Bucuresti, reprezentantii autoritatii publice locale nu stiau ieri nici macar cate cismele exista pe strazi. In ciuda faptului ca, in urma cu doi ani, Consiliul General al Capitalei dadea o hotarare privitoare la "Reabilitarea serviciului de cismele publice cu jet de apa in municipiul Bucuresti".

Cu toate ca in hotarare se prevedea montarea, in regim de urgenta, a 100 de cismele publice cu jet de apa in aproximativ 30 de zile de la intrarea in efectivitate a actului normativ, nici pana acum proiectul nu a fost realizat. Finantarea trebuia suportata de SC Apa Nova Bucuresti, iar recuperarea costurilor urma sa fie facuta prin tarifarea catre A.D.P-urile Sectoarelor 1-6 ale Municipiului Bucuresti. Directia Generala de Utilitati Publice a Primariei Capitalei avea obligatia sa faca receptia la terminarea lucrarilor si cea finala. Directorul de atunci al directiei, Razvan Murgeanu, este acum viceprimar si a recunoscut ca hotararea cu pricina nu a fost pusa in aplicare.

Cert este ca tasnitorile de pe raza Capitalei sunt amplasate mai mult in parcuri si gradini, dar acestea sunt foarte putine. De la directorul Administratiei Parcuri, Lacuri si Agrement (APLA) a Primariei Capitalei, Virgil Carstea, am aflat ca exista cate o singura cismea in parcurile Carol si Cismigiu si doar opt in parcul Herastrau. Pe ici pe colo, mai exista si in parcurile administrate de primarii cateva cismele, dar cele mai multe, adica 29 de bucati, sunt amplasate pe raza Sectorului 2.

Apa rece gratis

Primaria Sectorului 2 va distribui doua tone de apa plata catre trecatorii care se vor afla astazi in marile intersectii. Astfel, se va putea servi apa rece gratis, cu pahare de unica folosinta, intre orele 11.00 si 16.00, in urmatoarele zone: magazinul Bucur-Obor, Piata Delfinului, Parcul Plumbuita, la intersectiile dintre Bd. Carol I si Calea Mosilor, str. Mihai Eminescu si Calea Mosilor, Sos. Stefan cel Mare cu str. Tunari, Bd. Mihai Bravu cu Ferdinand, Bd. Mihai Bravu cu Sos. Iancului, Sos. Pantelimon cu Bd. Chisinau. De asemenea, in corturile instalate in pietele Obor si Delfinului, in parcul Plumbuita si la intersectia Bd. Carol I cu Calea Mosilor, asistentii medicali vor masura tensiunea si vor acorda primul-ajutor in caz de nevoie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.