Mii de absolventi de liceu se inghesuie, zilele acestea, sa se inscrie la facultate. Majoritatea vaneaza locurile fara taxa, platite de la buget, puse la bataie de catre institutiile de invatamant superior. Spre exemplu, Universitatea Bucuresti pune la bataie 5.000 asemenea locuri. Pentru cei ce nu vor avea norocul sa le prinda, raman locurile fara taxa. In afara de admitere, locuri cu taxa sau fara taxa, mai exista o problema.

Cea a alegerii facultatii, a criteriilor dupa care se face alegerea, adesea foarte superficiale. A plecat de-acasa, din Ploiesti, saptamana trecuta, cu doua milioane si ceva de lei in buzunar. "Du-te Bogdane, dar sa intri la facultate!", i-a spus maica-sa. Are 20 de ani si inca din clasa a VII-a stie ca tot ce vrea este sa-si petreaca viata in fata calculatorului. Abia acum incepe viata, o data cu inscrierea la facultate, la Bucuresti.

Prima lui optiune a fost Facultatea de Matematica - Informatica, unde concurenta a fost destul de stransa, avand in vedere faptul ca facultatea si-a deschis portile pentru 1768 de bacalaureati care luptau pentru 240 de locuri la Matematica si 160 la informatica, toate fara plata. Cei care daca doreau totusi sa urmeze facultatea, chiar si contra cost, au intrat pe unul dintre cele 100 de locuri disponibile la fiecare disciplina in parte.

Bogdan nu s-a regasit pe lista admisilor. "Cand dai la o facultate unde sunt patru pe loc, trebuie sa te pregatesti cu cel putin o varianta de rezerva, eu am gasit Cibernetica unde sunt locuri multe", spune Bogdan. La Facultatea de Cibernetica, imbulzeala. 605 concurenti, pentru 340 de locuri si un numar de 1449 de optiuni inregistrate. Bogdan nu se teme de concurenta, se asteapta sa intre pentru ca subiectele au fost mai usor de rezolvat. Totusi, daca nici la Facultatea de Cibernetica nu reuseste, se va pregati intens pentru admiterile din toamna.

La Constructii, Urbanistica, Geografie, nu conteaza, in Bucuresti sa fie, pentru ca aici sunt toti prietenii lui. Oricum viitorul lui este deja programat. Calculatorist, la frate-sau la firma. Secretul lui: a intrat deja la facultatea de Litere si Stiinte, din cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, pe un loc platit de la buget. Are asadar un loc asigurat, dar vrea mai mult, vrea in Capitala.

Colega lui de clasa, Iuliana, vrea sa faca Jurnalism. Facultatea, apoi, viseaza sa devina moderator de talk-show. Se uita cu admiratie la Marius Tuca si la Nasul si asteapta sa intre mai repede la facultate, abia atunci va dormi linistita. Admiterea de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii, din cadrul Universitatii Bucuresti, se tine abia in toamna. Are timp destul sa mai buchiseasca jurnalismul, dar sa se si inscrie la o facultate, sa fie sigura ca nu ramane pe dinafara. Asistenta sociala sau asistent social cum se spune? Nu stie prea bine.

Alternativa la un eventual esec la examenul de la Jurnalism, in toamna, adica, Facultatea de Asistenta Sociala, unde sunt 135 de locuri la buget si in jur de 500 de inscrisi. Taxa de admitere, un milion de lei, iar concursul este simplu, pe baza de dosare, fara bataie de cap. In plus, are la ea cinci milioane de lei. Ajung si de inscriere, un milion de lei, si de o eventuala prima rata a taxei, 100 de euro.

N-au trecut decat doua zile si Iuliana s-a trezit pe lista admisilor la facultate cu taxa, cu o medie destul de mare, 9,18. "Nu-i nimic. Platesc taxa", si-a spus ea, gandindu-se ca examenul la Jurnalism nu-i deloc usor. Pana spre sfarsitul lunii august o sa stea cu gandul la urmatoarea admitere, cea cu adevarat importanta. Sunt in total, la zi, 240 de locuri disponibile, iar concurenta in medie 10 studenti pe loc. Inscrierea este programata pentru 23-29 iulie, iar focurile - in prima saptamana din septembrie.

Despre cat de solide sunt deciziile pe care le iau tinerii pusi sa aleaga intre diverse specialitati sau facultati unii au indoieli. Psihologul Cristina Levitchi crede ca superficialitatea e aici la ea acasa: "De vreo trei ani este o moda sa urmezi facultatatile de psihologie, sociologie si asistenta sociala.

Unii dau acolo pentru ca sunt indrumati de parinti, care considera ca acestea sunt domenii de viitor, in timp ce pe altii ii fascineaza noutatea specializarilor si atat. Mai sunt absolventi de liceu care considera ca urmand o facultate in cadrul ASE vor ajunge sa castige foarte bine, ceea ce nu este intotdeauna adevarat" . Si, in sfarsit, "multi tineri se inscriu la facultate, la intamplare, pentru ca nu au sisteme de valori foarte bine definite", mai crede Corina Levitchi.

Dar ce se va alege de acesti tineri care au ales o facultate la intamplare. Cum vor evolua ei? Ilie Pintea, lector universitar, la Facultatea de Filosofie si Jurnalism, din cadrul Universitatii Spiru Haret explica: "Cei care urmeaza facultati pe care le aleg fara sa fie determinati vocational, mai devreme sau mai tarziu se retrag. Fie dispar din salile de curs pur si simplu, fie pica examene si abia dupa aceea renunta la studiul universitar".

La Universitatea Bucuresti sunt 4.700 de locuri fara taxa

Recrutarile facultatilor au inceput saptamana trecuta. Academia de Studii Economice ( ASE) a pus la bataie aproape 3.000 de locuri la buget, pentru zece specializari. Numarul de candidati a fost de 9.452, iar optiunile tinerilor pentru specializarile propuse de ASE au mers pana la 29.115. Pe profil economic, cea mai cautata a fost Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, pentru care au optat 2.052 de bacalaureati.

Numai 701 dintre inscrisi vor urma aceasta facultate. Despre examen cei mai multi candidati au spus ca, in parte, subiectele de economie si geografie au fost acceptabile. Mare bataie de cap a fost la proba de matematica, unde problemele s-au lasat mai greu de rezolvat decat cele de la bacalaureat. Listele de admisi si respinsi se vor afisa la 31 iulie. Universitatea Bucuresti, are conform datelor transmise de Ministerul Educatiei si Cercetarii, 4.700 de locuri fara taxa. Cele mai multe locuri disponibile le are Facultatea de Geografie - 1.400.

Facultatea de Drept, cu un total de 450 de locuri, 300 subventionate de la buget si 150 cu plata, a avut 956 de candidati. Testele au fost grila si acceptabile ca grad de dificultate, spun cei mai multi dintre concurenti. Pentru specializarea Stiinte ale Educatiei a fost disponibil un total de 240 de locuri, dintre care jumatate cu plata. Concurenta a fost de 2 candidati pentru un loc. Facultatea de Stiinte Politice a avut disponibile in total 250 de locuri.

Tinerii cu ambitii legate de politica, admisi pentru interviu in urma concursului de dosare, au fost in numar de 763. Exista si specializari mai putin populare. Spre exemplu, la Facultatea de Teologie Romano-Catolica s-au inscris doar 35 de studenti pe 45 de locuri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.