Inundatiile produse in ultimele zile in judetul Iasi au avariat 100 de case si anexe gospodaresti, o scoala, peste 110 kilometri de drumuri si sute de hectare de teren agricol, a informat marti Prefectura Iasi.

  • BILANT MAI: Numarul mortilor din cauza inundatiilor a ajuns la 22

Numarul victimelor inundatiilor a ajuns la 22, dupa ce autoritatile au gasit corpul si celei de-a doua dintre persoanele disparute in judetul Caras-Severin, in timp ce aproape 7.000 de persoane au fost evacuate. Totodata, in urma inundatiilor au fost inundate 2.917 locuinte, iari 206 au fost complet distruse, potrivit ultimei centralizari prezentate la Guvern, relateaza NewsIn.

In 26 de localitati din judetele Neamt, Suceava si Iasi a fost instituita, prin ordin al prefectului, stare de alerta, informeaza MAI. Efectivele mobilizate au evacuat, pana marti 6.989 de persoane.

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor a fost instituita, prin ordin al prefectului, stare de alerta in 26 unitati administrativ-teritoriale. In judetul Iasi -6- Pascani, Lespezi, Stolnicei-Prajescu, Mogosesti-Siret, Mircesti si Rachiteni, in Suceava -12- Siret, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele, Liteni si Dolhasca si in Neamt -8- Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Icusesti, Ion Creanga, Horia si din cartierul Nicolae Balcescu al orasului Roman.

  • Bilantul pagubelor

Apele au distrus 206 locuinte, au inundat alte 2.917 locuinte, 454 de gospodarii, curti si anexe gospodaresti, precum si 12.089 de hectare de teren agricol, 1.397 de hectare de pasuni si 263 de hectare de padure. De asemenea, 7 drumuri nationale, 19 judetene si 21 de drumuri comunale au fost afectate de ape, la fel cum 174 de poduri, 668 de podete si 28 de punti pietonale au devenit impracticabile din cauza viiturilor.

In total, 109 localitati din 18 judete au avut de suferit in ultimele 24 de ore din cauza fenomenelor meteorologice. Ministrul Vasile Blaga a explicat in plenul Seanatului numarul victimelor prin faptul ca previziunile privind precipitatiile au fost depasite cu mult, dar au existat si situatii care nu au putut fi prevenite sau impiedicate.

In ultimele 24 de ore, au actionat 1.155 angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, alaturi de alti peste 1.800 angajati din cadrul M.A.I., M.Ap.N., serviciilor voluntare si comitetelor locale pentru situatii de urgenta. In total, s-a intervenit cu 456 mijloace de interventie, din care 178 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

  • Situatie critica in Judetul Iasi

Cea mai grava situatie se inregistreaza in comuna Valea Seaca, unde 52 de case au fost avariate din cauta revarsarii raului Contesti in albia majora. In aceeasi localitate, viiturile au afectat 60 kilometri de drumuri, iar sase podete au suferit distrugeri.

Precipitatiile abundente si scurgerile de pe versanti au avariat o scoala din Vanatori, acoperisul fiind partial distrus. Primarul din localitate a declarat ca reparatiile se vor face cu bani de la bugetul local. In cele cinci sate ale comunei, accesul este dificil, avand in vedere ca 25 kilometri de drumuri sunt afectati, iar trei poduri au fost distruse.

In comuna Belcesti, un batran de 83 de ani a decedat, zece poduri au fost distruse, iar cateva case au fost avariate.
Pe raza judetului, sase rauri au depasit, in diverse statii hidrometrice, cota de atentie sau de inundatie, Prutul inregistrand a crestere de 57 centimetri in zona comunei Ungheni.

Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...

Autoritatile iesene nu au dat inca publicitatii efectele cresterii debitului Siretului, care a ajuns la un punct maxim de 1.700 mc/s

Marti seara, prefectul de Iasi a dispus evacuarea a 4.400 de persoane din sase localitati din apropierea Siretului. In celelalte cinci localitati, o parte din cei peste 1.000 de oameni evacuati s-a intors la gospodarii.

Citeste pe aceeasi tema:


Apel catre UE pentru sinistratii romani

Bilantul anterior MAI al inundatiilor: 19 morti si 2 persoane disparute

Cod rosu de inundatii pe Siret, Prut si bazinul Sucevei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.