Intemperiile fac victime si pagube materiale in toata tara. Conform bilanţului MAI, 19 persoane au murit in urma inundatiilor, iar două sunt date disparute.

Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilot a ajuns la 19, a anuntat, marti, in videoconferinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ministrul de interne, Vasile Blaga, care a precizat si ca doua persoane sunt disparute.

Potrivit situatiei prezentata marti de ministrul de interne, cele mai multe decese au fost inregistrate in judetele Suceava si Botosani, unde sapte, respectiv, sase persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor. De asemenea, alte doua persoane si-au pierdut viata in judetul Cluj si cate una in judetele Alba, Bacau, Iasi si Vrancea.

Ministrul Vasile Blaga a anuntat, marti, ca fiecare familie indoliata va primi cate 5.000 de lei ajutor de inmormantare din partea statului.

Autoritatile au fost nevoite sa evacueze 2.441de persoane, iar ministrul Vasile Blaga a cerut Politiei sa-si faca planul de siguranta publica astfel ca bunurile celor evacuati sa fie pazite.

Ultima centralizare a distrugerilor provocate de fenomenele meteorologice arata ca in perioada 23 - 29 iunie s-au inregistrat pagube in 37 de judete, fiind afectate 382 de localitati. Defalcat, apele au inundat 2.188 de gospodarii si anexe gospodaresti si 2.207 de locuinte, iar alte 56 au fost distruse in totalitate. De asemenea, 8.819 de hectare de pasuni, 3.853 de hectare de padure si 12576 de terenuri agrigole se aflau marti, la ora 15.30 sub apa, iar apa din 2.449 de fantani a fost compromisa de viituri.

Mai mult, 29 de drumuri nationale, 84 judetene si 107 comunale au fost distruse in unele puncte de apele revarsate.

  • Peste 50 de localitati din Suceava sunt afectate de inundatii

Peste 52 de localitati din Suceava au fost grav afectate de inundatii in noaptea de luni spre marti, mai multe drumuri si poduri fiind avariate, 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor, doua persoane au murit, opt persoane sunt disparute si alte opt sunt izolate in podurile caselor. Viiturile provocate de ploile abundente au produs inundatii in 52 de localitati din judetul Suceava. Potrivit datelor centralizate de Institutia Prefectului judetului Suceava, marti dimineata erau 13 case distruse, 936 de case avariate si peste 400 de case izolate, transmite corespondentul NewsIn.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

De asemenea, viiturile au distrus opt kilometri de drumuri judetene si 25 de kilometri de drumuri comunale si au avariat peste 17 kilometri de drumuri judetene si 135 de kilometri de drumuri comunale. Apele au afectat si o portiune de aproape un kilometru din DN 17. Noua poduri si mai multe podete au fost distruse, iar 21 de poduri si aproape o suta de podete au fost avariate. Potrivit prefectului Sorin Popescu, 270 de persoane au fost evacuate din calea apelor, doua persoane au murit, una a fost ranita, opt persoane sunt disparute si alte opt persoane sunt izolate in podurile caselor.

De asemenea, au fost inundate 1.166,5 hectare de pasune si teren agricol, iar mai multe localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica. Marti dimineata, la ora 4.30, 379 de posturi de transformare erau avariate, iar 32 de comune au ramas fara alimentare cu energie electrica. Au intervenit echipaje de pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera pentru cautarea si salvarea persoanelor aflate in pericol si pentru diminuarea efectelor viiturilor.

  • In judetul Iasi vor fi evacuate 4.400 de persoane din sase localitati aflate in calea viiturii

Primarii din sase localitati iesene, in aval de Lespezi, unde se asteapta o viitura puternica miercuri dimineata, evacueaza, in total, aproximativ 4.400 persoane, cele mai multe dintre acestea fiind din Lunca Pascani si comuna Rachiteni, transmite corespondentul NewsIn.
Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Botoșani,...
Altex își extinde rețeaua și...

Potrivit primarului din Pascani, s-au luat masuri pentru evacuarea a circa 3.000 de persoane care vor fi cazate in spital, camine, sali de sport sau alte spatii, in cazul in care debitul Siretului va pune in pericol locuintele acestora.
In Lespezi, unde debitele raurilor Suceava si Siret se unesc, sunt evacuate 254 de persoane, in comuna Rachiteni aproape 1.000 de locuitori, iar in Stolniceni - Prajescu aproximativ 100 de persoane.

Primarii din comunele Mircesti si Mogosesti Siret au declarat ca au finalizat procedurile de evacuare, fiind evacuate cateva zeci de persoane din zonele inundabile.

  • Inundatii in Valcea si Covasna in urma unor ploi torentiale

Peste o suta de gospodarii din judetele Valcea si Covasna au fost inundate, marti seara, in urma unor ploi torentiale de scurta durata, transmit corespondentii NewsIn.

Primarul comunei covasnene Belin, Siko Imreh, a declarat corespondentului NewsIn ca are cunoștinta despre mai bine de o suta de gospodarii inundate in cele doua localitati, respectiv 30 in Belin și restul la Belin Vale. De asemenea, secretara comunei, Fazakas Monika, a declarat ca a plecat spre zona afectata pentru a afla care este exact situatia, dar deja se știe despre zece case izolate și peste o suta de gospodarii inundate. In plus, cota de inundatii este depașita cu peste 30 de cm la Reci și sunt așteptate și alte probleme in seara aceasta, ca urmare a debitului crescut al Oltului. De vina pentru inundatiile din Belin a fost o ploaie torentiala care a cazut marti seara și care a facut sa iasa paraurile Belinul Mare și Belinul Mic.

Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...

De asemenea, 20 de gospodarii din satul Turcesti, comuna Mateesti, judetul Vilcea, au fost inundate, marti, dupa o ploaie torentiala. Cristina Hanulescu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Valcea a declarat ca, in mare parte, locuintele in care a intrat apa au fost deja evacuates. La fata locului au ajuns efective ale politiei, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Ambulantei, iar purtatorul de cuvant al IJJ Valcea, Cosmin Iordache, a declarat ca este posibuil ca si jandarmii sa fie solicitati, la aceasta actiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.