Hidrologii au emis o avertizare cod rosu de inundatii pentru raul Siret, raurile din bazinul Sucevei aferente judetelor Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, pe Prut, Jijia si Raul Negru, valabila de marti, la ora 13.00, pana joi, la ora 16.00.

  • Viitura de pe Siret se va produce miercuri in aval de localitatea ieseana Lespezi

Administratia Bazinala Prut - Barlad a anuntat ca viitura pe Siret se va produce, miercuri dimineata, in aval de localitatea ieseana Lespezi, subliniind ca debitul prognozat este comparabil cu cel din 2008.

Potrivit hidrologilor, viitura se formeaza din debitul cumulat de pe raul Suceava si de pe raul Siret, debitul maxim inregistrat pana acum fiind de 1.115 metri cubi pe secunda. In 2008, debitul maxim atins de Siret a fost de aproape 2.000 metri cubi pe secunda.

Este necesara astfel consolidarea si suprainaltarea digurilor de pe raul Siret, din zonele limitrofe orasului Pascani, pentru apararea localitatilor Pascani, Luncasi, Halaucesti, Mircesti, Rachiteni (judetul Iasi), Adjudeni, Tamaseni, Lutca si Roman (judetul Neamt).

Precipitatiile maxime inregistrate punctual, doar in cursul zilei de marti, au fost, potrivit Administratiei Bazinale Prut - Barlad, de peste 160 l/mp in judetul Suceava si de aproape 200 l/mp in judetul Botosani

  • Cod rosu de inundatii pe Siret, Prut si bazinul Sucevei

Fenomenele vizate de avertizare sunt scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol si inundatie.

Codul rosu este instituit pe Siret, pe sectorul Siret - Dragesti si aval Lungoci, pe raurile din bazinul Sucevei aferente judetelor Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, pe Prut sector amonte Ac. Stanca Costesti si aval Sivita (aferente judetelor Botosani si Galati), pe cursul superior al Jijiei (judetul Botosani) si pe Raul Negru, aval Reci (judetul Covasna).

Hidrologii au instituit cod portocaliu pe raul Moldova, pe sectorul amonte Gura Humorului, pe Bistrita - sector amonte Izvorul Muntelui, pe cursul mijlociu si inferior si pe afluentii Jijiei, pe Prut mijlociu - sector Stanca aval - Dranceni (aferente judetelor Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui), pe Siret in sectorul aval Dragesti - Lugoci (judetele Bacau si Vrancea), pe Oltul Superior si mijlociu si afluentii sai (judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu) si pe Tarnava Mica si Tarnava Mare aval Sighisoara (judetele Mures, Alba si Sibiu).

Citeste si:
ANM: Patru județe, sub cod roșu de vreme severă. Va ploua într-o zi...
ANM: Patru județe, sub cod...

In plus, hidrologii au instituit si cod galben pe Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Bega Veche (judetul Timis), Tarnava Mare pe sectorul amonte Sighisoara (judetele Harghita si Mures), Tarnava sector Mihalt - confl. Mures, pe Mures sector confl. Tarnava (judetul Alba), pe Cibin si raul Olt (judetele Sibiu, Valcea si Olt), pe raurile din bazinele superioare ale raurilor Prahova si Buzau (judetele Prahova si Buzau), pe Putna, Ramnicu Sarat, Trotus, Bistrita, Barlad (aferente judetelor Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, Vaslui si Iasi), pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul aval Dranceni - Oancea (judetele Vaslui si Galati).

Izolat, sunt posibile cresteri importante de debite si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.

Vremea rea face victime in toata tara

Apele fac ravagii in tara

Codul galben se prelungeste

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.