Vasile Blaga, ministrul de Interne, a afirmat ca Romania a demarat procedurile de accesare a Fondului Solidaritatea al Comisiei Europene, urmand ca sinistratii sa primeasca ajutoare printr-o hotarare de Guvern ce va fi adoptata miercuri, si a estimat ca pagubele vor depasi 0,6% din PIB.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a prezentat in plenul Senatului masurile pe care le-a luat pentru a preveni si limita efectele inundatiilor care au afectat in special judetele din Moldova. Ministrul a anuntat ca au fost inregistrate 21 de victime ale inundatiilor, potrivit celor mai recente date furnizate miercuri dimineata. Blaga a explicat numarul victimelor prin faptul ca previziunile privind precipitatiile au fost depasite cu mult, dar au existat si situatii care nu au putut fi prevenite sau impiedicate. "In Dorohoi atentionarea era de cod galben, adica 20-40 litri pe metrul patrat in 24 de ore, dar au fost 167 de litri in doua ore", a spus Blaga. De asemenea, ministrul a mentionat ca ultimele doua victime, din judetul Caras-Severin, au fost surprinse de viitura in masina, fapt care nu a putut fi prevenit si a impiedicat o interventie.
Bilantul MAI al inundatiilor: 19 morti si 2 persoane disparute

Ce face Guvernul pentru sinistrati

El a adaugat ca marti Romania a facut demersurile necesare pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europene. "Acesta poate fi accesat in doua situatii: cea de catastrofa majora daca pagubele depasesc trei miliarde de euro ceea ce nu este cazul in Romania sau varianta in care, intr-o anumita perioada, pagubele depasesc 0,6% din PIB, 75,6 milioane de euro in cazul Romaniei. Pagubele vor depasi aceasta suma, din pacate", a explicat Blaga. [Inundatii: Situatie critica in Judetul Iasi]

In ceea ce priveste ajutorarea sinistratilor, ministrul de Interne a mentionat faptul ca miercuri este pe ordinea de zi a Guvernului un proiect de hotarare pe acest subiect. "Este o situatie cu totul speciala, dar evenimentele sunt sub control. Astazi in Guvern, am introdus un proiect de hotarare de Guvern, dar am actionat de ieri deja - ajutoarele au ajuns in cele cinci judete afectate: mancare, paturi, 110 de tone de combustibil. Vom analiza in continuare ajutoare de acest tip pana cand fenomenul se opreste", a afirmat Blaga. In plus, familiile care au avut decedati in urma inundatiilor vor primi un ajutor de 5000 de lei din partea Ministerului Muncii.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Solidaritate europeana

Eurodeputata PSD Corina Cretu, vicepresedinta Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeana cu privire la intentiile de ajutorare a victimelor din zonele afectate de inundatii. "Consider ca institutiile Uniunii Europene nu pot ramane pasive in fata acestei situatii de urgenta, in care avem nevoie de solidaritate exprimata prin asistenta imediata", a subliniat europarlamentarul social-democrat. [Codul galben de ploi, extins]

Corina Cretu solicita Comisiei Europene sa-i prezinte intentiile referitoare la ajutorarea victimelor din zonele afectate de inundatii si sa arate care este stadiul monitorizarii modului in care statele membre implementeaza directiva privind evaluarea si gestionarea riscurilor de inundatii.

Si europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutasa facut apel la Comisia Europeana pentru ajutorarea oamenilor afectati de inundatii. "Sunt de parere ca o abordare comuna, europeana, este cu mult mai eficienta decat abordarile nationale luate separat. Avem nevoie de o astfel de forta europeana de protectie civila, care sa intervina rapid, in primele 24 de ore de la survenirea unui dezastru natural pe teritoriul statelor membre", a conchis Sabin Cutas.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.