Deputatii au adoptat cu 254 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri, un proiect de lege prin care datornicii la plata utilitatilor nu vor mai trebui sa plateasca penalitatile de intarziere, cu conditia ca intr-un an de la adoptarea legii sa plateasca datoria de baza.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a initiat un proiect de modificare a Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prin care cei care au venituri medii pe familie de sub 1000 de lei, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un de zile de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de plata penalitatilor, cu conditia sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza. Comisia juridica a votat in unanimitate pentru intocmirea unui raport favorabil, cu amendamente. Unul dintre amendamentele comisiei a fost cresterea plafonului de la 600 de lei la 1000 de lei, relateaza NewsIn.

"Cei care si-au platit datoria cu titlu de baza scapa de plata penalitatilor. Datoria asta este stearsa si din relatia asociatie-furnizor de serviciu, pentru ca altfel scutim locatarul si ramane asociatia incarcata cu penalitatile catre furnizor. Deci penalitatea asta se sterge pana la capat. Furnizorul isi primeste datoria cu titlul de baza. Ei sunt foarte fericiti pentru ca ei scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or sa primeasca niciodata", a declarat Bogdan Ciuca.

Deputatul PC a apreciat ca aceasta este o solutie eficienta de a bloca amplificarea necontrolata a datoriilor locatarilor fata de furnizorii de utilitati. "Sunt oameni care au 2.000 de lei datoria cu titlul de baza, iar printr-un mod de calcul aberant trebuie sa plateasca penalitati de 3.000 de lei la datoria de baza. Cand face rost de 100 de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati. In situatia asta, omul nu mai plateste nimic. (...) Acum furnizorii nu primesc nimic, iar oamenii sunt disperati ca li se vor scoate casele la licitatie pentru datorii", a conchis Ciuca.

Camera este for decizional pe aceasta lege, care merge la promulgare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.