Muzeul National de Istorie a anuntat ieri descoperirea la Rosia Montana a unui sistem hidraulic roman de evacuare a apelor din exploatarile subterane miniere antice. Sistemul este format din camere suprapuse ale unor roti de lemn, care s-a constatat ulterior ca dateaza din epoca romana.
Beatrice Cauuet, specialista in mineritul antic, a declarat ca "este pentru prima data, dupa 1930, cand intr-o mina europeana, in cadrul unui program de arheologie preventiva, este descoperit un astfel de sistem hidraulic. Descoperirea sitului s-a facut la o adancime de 30 metri sub nivelul vaii Rosiei Montane, si permitea drenarea lucrarilor miniere antice prin evacuarea catre suprafata a apelor de mina. Sistemul pe baza caruia functiona este format din roti de lemn, amplasate in camere situate pe mai multe niveluri: "o proba prelevata din roata de lemn supusa unei analize a indicat ca dateaza din secolul al II-lea d.Hr.", adauga expertul Cauuet.

Paul Damian, coordonatorul lucrarilor arheologice de la Rosia Montana, a precizat ca "trebuie sa prezentam potentialul zonei sub aspect arheologic, iar daca nu se fac studii, nu se poate cunoaste patrimoniul tarii". Pentru ca bucatile de lemn care au fost prelevate sunt foarte mici si usor deteriorabile, specialistii au luat toate masurile necesare pentru protejarea lor. Obiectele au fost supuse unor tratamente specifice de conservare primara, care va permite pastrarea definitiva si punerea lor in valoare. Pana in momentul de fata, societatea Rosia Montana Gold Corporation a pus la dispozitia specialistilor suma de 7 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.