Cresterile de preturi au scazut cu 40% vanzarile de tigarete intre ianuarie-martie 2010, comparativ cu aceiasi perioada de anul trecut. Totodata, contrabanda cu tigarete, care inseamna peste un sfert din piata si pagubeste statul cu circa 1 miliard de lei, a inregistrat o scadere semificativa fata de luna ianuarie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research.

Romania a trebuit in ultimii ani sa-si alinieze preturile la cele din UE, inclusiv cele ale tigaretelor. Astfel, accizele au crescut, iar preturile "s-au infierbantat" si daca anul trecut un pachet de tigari putea fi gasit cu circa 5-7 lei, in prezent, aceleasi tipuri de tigarete nu pot fi cumparate pentru mai putin de 9-11 lei. Din aceasta cauza, insa si din pricina crizei economice, care a micsorat veniturile multor romani, in trimestrul 1 din 2010 (ianuarie-martie) vanzarile legale de tigarete au scazut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit EVZ.ro.

In acesta ordine de idei, desi vanzarile producatorilor de tigarete au scazut, prin cresterea accizelor, banii ajunsi la bugetul de stat nu au avut de ce sa cunoasca fluctuatii prea mari. Insa, daca luam in calcul si contabanda de tigarete, care valoreaza un sfert din piata din Romania, lucrurile se modifica, deoarece vanzarea tigaretelor aduse ilegal in tara pagubeste bugetul cu circa 1 miliard de lei, scria in aprilie PaginadeMedia.ro.

Astfel, nu este de mirare ca guvernantii s-au mobilizat si au initiat o campanie prin care fumatorii romani sunt informati cu privire la efectele provocate achzitionarea pachetelor de tigarete de contrabanda. Nu numai atat, pe langa aceasta campanie, vamesii au inasprit controalele de la granitele non-UE, ceea ce a dus la confiscarea a cate 20 de milioane de tigarete pe luna si la scaderea nivelului contrabandei pana la 26,8% din piata, fata de 36,2% in ianuarie. Acesta scadere este una extrem de benefica bugetului de stat al Romaniei, deoarece conform datelor studiului Novel Research, fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat intr-un aport anualizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro.

Dorel Fronea, directorul adjunct al Serviciului Roman de Supraveghere a Vamilor (SRSV), declara pentru Evenimentul Zilei ca "fenomenul s-a schimbat: acum sunt capturi mai dese, dar de cantitati mai mici, ceea ce denota ca persoanele care se ocupa cu contrabanda nu isi risca marfa". Acesta schimbare este cu siguranta influentata si de modificarile legislative preconizate prin Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, prin care va fi incriminata ca infractiune detinerea sau comercializarea tigaretelor (peste limita de 10.000 bucati) pe teritoriul Romaniei, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator.

Citeste si:
Tutunul încălzit și beneficii vs. țigările convenționale, află mai...
Tutunul încălzit și beneficii...

Totodata, incepand cu 2 iulie, la granita vor actiona zece echipe de caini antrenati sa descopere tigarile, fata de trei cate sunt in prezent, a mai precizat oficialul SRSV. In primele cinci luni din 2010, au fost confiscate peste 155 milioane de tigari ilegale: circa 64 de milioane de structurile Politiei Romane, iar 91,7 miloane de cele ale Fiscului, potrivit datelor celor doua institutii. Conform Novel Research, la sfarsitul lunii martie, contrabanda cu tigarete scazuse la 33,9%, iar in urmatoarele doua luni, piata ilicita a mai pierdut 7,1 procente.

Studiul desfasurat in luna mai de Novel Research, a mai relevat ca cea mai importanta scadere a fost inregistrata in zona de vest, unde contrabanda cu tigarete a scazut de la 55% in martie, la 36%. In Bucuresti, descresterea pentru aceeasi perioada a fost de 15,2 %.

Moldova ramane zona cea mai afectata de comertul ilicit de tigari, desi volumul de produse de tutun ilegale s-a redus fata de martie cu 12,3%. Pe de alta parte, Ucraina a devenit sursa numarul unu de produse de contrabanda, cantitatea provenita din aceasta tara crescand cu 3,9% in ultimele doua luni. O alta zona in care contrabanda a crescut este sudul tarii, unde comertul ilicit de tigari a castigat 4% in aceeasi perioada. De asemenea, se inregistreaza cresteri ale contrabandei cu produse din Serbia.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Studiul mentionat acopera toate regiunile tarii, prin interviuri cu aproape 2500 de respondenti, si confirma panta descendenta pe care se afla fenomenul de comert ilicit cu tigarete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.