De aproape doua saptamani, satenii din cea mai napastuita localitate din Romania se lupta pentru un pulover, un pachet cu alimente sau o sticla cu apa minerala

> Cat e ziua de mare, taranii din Vadu Rosca stau cu ochii dupa camioanele incarcate cu ajutoare. Cel mai tare le e frica sa nu ia altii mai mult decat ei.
> "Sinistratii de serviciu" nu se ajuta unii pe altii. S-ar incaiera la tot pasul, dar sunt despartiti de oficialii de langa camioane, care-i gonesc pe cei ce stau la rand de mai multe ori.
> "Se dau baaaaaaani!", a fost strigatul de lupta care a razbatut duminica pe ulitele satului. In urma bataliei au rezultat 60 de victoriosi si 340 de invinsi.
> Timp de cateva ore, localnicii au blocat poarta bisericii, cotrobaind frenetic prin cutiile pline. In urma lor a ramas o mare de bulendre.
> "Va zic eu la Basescu! Sa vina, fa, sa va faca perchezitie, ca ati dosit numai lucruri bune, nepurtate! Mi-ati rupt ghipsul de la chicior!", striga o batrana ramasa cu mana goala.
> Radiografia finala o face preotul satului: "Le e teama ca n-o sa le mai dea nimeni nimic sau ca altii vor primi mai mult. Incearca sa faca provizii".

De 14 zile, taranii sinistrati din Vadu Rosca, cel mai mediatizat sat din Romania, au declansat lupta pentru ajutoare

O droaie de tarani amarati din Vadu Rosca "si-au gasit serviciu"- cat e ziua de lunga, stau cu ochii-n zare dupa camioanele incarcate care vin, unul dupa altul, in sat. De frica sa nu ia unul mai mult decat altul, se bulucesc la coada masinii inainte ca aceasta sa fi oprit. Iesiti de prin curtile naclaite de mal, se napustesc parca hipnotizati pe masinile incarcate cu te miri ce. Daca "nu ajunge la toti", izbucnesc insulte, imbranceli, chiar daca cele mai multe ajutoare "sunt purtate", dupa cum singuri au constatat, dezamagiti.

Trei sferturi din sat e inca plin cu namol. Aici nu se razbeste decat cu cizme din guma, asa ca imparteala ajutoarelor se face in centru, langa biserica. Golirea camioanelor nu dureaza mai mult de un sfert de ora, dupa ritmul in care sinistratii o zbughesc cu viteza pe uliti cu povara in carca.
"Sinistratii de serviciu" nu se ajuta unii pe altii, doar cei care descarca ajutoarele se straduiesc sa mentina "pacea sociala", gonindu-i pe cei care stau la rand de mai multe ori. "Va zic eu la Basescu! Sa vina, fa, sa va faca perchezitie, ca ati dosit numai lucruri bune, nepurtate. Mi-ati rupt ghipsul de la chicior!", zbiara o babuta "scoasa din dispozitiv". Era suparata ca nu a apucat nimic dintr-un camion care tocmai se golise.

Lupta pentru leul greu

Dar cea mai crunta batalie de la inundatii incoace s-a dat duminica, acum doua zile, cand in sat au poposit trimisii lui Vadim. "Se dau baaaaaani!", a fost chemarea care a adunat toata suflarea-n "centru". Un batran, care apucase un plic cu zece milioane de la PRM, era incercuit si somat sa imparta banii. "Tu n-ai copchii, de ce ai luat!? Imparte-i macar cu mine!", ii striga unul cu ochii scosi din orbite. "Mi-au luat si mie casa, ma, ca si voua!", se caina urmaritul, strangand la piept plicul cu bani.

Lumea a fost nemultumita ca numai 60 din cele peste 400 de familii au apucat banii de la PRM. Lipiti de gard, activistii care impartisera cateva dintre salariile parlamentarilor peremisti urmareau cum taranii mai aveau putin si se luau la bataie. De-odata, liniste - se aude huruitul unui camion.

"Nu va mai rabda Dumnezeu!"

Timp de cateva ore, sinistratii au blocat poarta bisericii, cotrobaind frenetic prin sacii si cutiile pline. Le sorteaza pe loc, in fata clopotnitei, dupa care pleaca, lasand in urma o mare de bulendre in mijlocul drumului. "Uite, fa, pantohi noi!", sare o batrana in timp ce baga incaltarile cu toc intr-o punga. O alta descopera ca in pachetul primit sunt rochii lungi, cu sclipici. Se amuza, intinde una pe langa ea dupa care arunca sacul cat colo. Pachetul n-apuca sa cada - e inhatat din zbor de altcineva.

Batranele sunt mai sprintene decat lasa sa se vada ridurile care le brazdeaza obrajii arsi de soare. "Am iesit prin hoarna, ca ma lua apa. M-au ciupit viespile toata! Doua zile si doua nopti am stat pe casa, fara apa si fara mancare", ne povesteste baba Costina, venita, cum altfel, la ajutoare. Cand dau de vreo plapuma sau de vreo izmana, batranele si le disputa cu indarjire. Hainele care nu vin nimanui ajung plombe pentru gaurile din asfalt.

Pe la apusul soarelui, agitatia din Vadu Rosca dispare brusc, iar satul devine aproape pustiu, pentru ca a doua zi gloata sa o ia de la capat. Oamenii stiu ca inundatiile i-au scos din minti si isi dau seama de situatia jalnica in care i-a adus furia naturii. "La mine acasa totul e plin de mal. N-am unde sa pun nici un pahar cu apa. Sateam de vorba la poarta cand ne-a luat apa. Era valul pana la jumatea casii", zice Maricica Dumitru, o femeie de 50 de ani. "Am avut gospodarie, bre, si acum ne scoatem ochii dupa carpe! Am luat-o dupa capatuiala", zice si Voica Craciun, vecina ei, de 57 de ani.

Judecata satului

Gospodarii satului, carora apele le-au luat si lor tot, nu se amesteca cu gloata. Ei stau in gospodariile lor, suparati totusi ca "generosii" nu impart din poarta in poarta, pe baza de tabel, ca "tot calicii au de castigat". Mai stau, e drept, si pe la poarta, sa vada noutati. "Fug unii cu sacul plin si dupa aia zic ca n-au luat nimic! Strica obrazul satului! Nu mai luati, mai, ca ati mai luat! Pentru voi ni se duce obrazul, cum ni s-au dus si casele. Asta numai ei fac, ca un om gospodar nu face asa", spune Maria Sandu, o vaduva in varsta de 68 de ani.

"Au ajuns sa injure si sa blesteme preotul. Barfesc soldatul, pompierul... Spun tot felul de prostii. Bluza asta a fost toata in mal, dar am spalat-o, e curata, si am pus-o pe mine. Ei numai drumurile le pazesc. Ne barfeste tara, ca avem toti acelasi obraz. O sa mai fie o saptamana de ajutoare si dupa aia o sa-i vad eu pe ei. E timpul golanilor, maica, umbla murdari ca sa impresioneze lumea. Sa ne mai aduca inca pe atat si tot nu se satura!", nu se mai opreste tanti Maria.

Temperamentali

De ani buni, cei din Vadu Rosca sunt cunoscuti ca oameni temperamentali. Daca nu le-a convenit ca se ia pietris din Siret, au blocat drumul si au spart geamurile basculantelor. Daca nu le-a convenit preotul, l-au izgonit din sat. Asa au facut si cu comunistii care au venit sa le bage pamantul la colectiv. Primarul Alexandru Mihalcea nici nu vrea sa auda de custodia asupra ajutoarelor, pentru ca sinistratii l-au acuzat deja de furt. Pentru ca oamenii sa nu-si mai scoata ochii pentru un pumn de bani, primarul spune ca a deschis un cont la Trezoreria Focsani in numele primariei (RO 91 TREZ 6965006XXX00082) unde oamenii pot sa doneze bani "pentru refacerea caselor distruse". Cat despre oamenii din sat, ce sa zic... Doar preotul incearca o explicatie: "Au nervii intinsi la maximum, le e frica ca n-o sa le mai dea nimeni nimic sau ca unii vor primi mai mult. Incearca sa faca provizii".

Certati ca s-au batut pe ajutoare

Satenii din Vadu Rosca au participat, duminica trecuta, pentru prima data dupa inundatiile care au distrus localitatea, la liturghia oficiata de preotul Daniel Teodorescu in Biserica "Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil". Oamenii s-au rugat la Dumnezeu pentru vreme buna si ca sa isi poata reface, putin cate putin, avutul distrus de potop. Dupa liturghie, preotul a facut apel la cumpatare, dat fiind ca satenii s-au batut pe ajutoarele si sumele de bani impartite in sat.
La slujba de duminica a participat si col. Ion Cotropai, comandantul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focsani, ai carei militari lucreaza in sat la inlaturarea efectelor inundatiilor. "Cineva s-a suparat pe noi ca nu am vrut sa-i scoatem noroiul din carciuma. A fost singurul pe care l-am refuzat.", ne-a spus col. Cotropai, dezamagit ca a intalnit sinistrati care stau si se uita cum muncesc militarii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.