Corpul de Control al primului-ministru va verifica modalitatea eliberarii autorizatiilor de functionare a gaterelor

Potopul natural de pe Valea Trotusului va fi urmat de un adevarat potop de controale, care se va abate asupra celor care exploateaza lemn pe Valea Muntelui, din judetul Bacau, zona grav afectata de inundatiile de acum doua saptamani. Inspectori de specialitate din Corpul de Control al primului-ministru vor verifica modul de eliberare a autorizatiilor de functionare si de construire ale gaterelor si ale instalatiilor de debitare. Va mai fi verificat modul in care proprietarii acestor instalatii au respectat conditiile de exploatare, precum si provenienta si destinatia materialului lemnos prelucrat.

Controale vor mai efectua reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Garzii Financiare, Garzii Nationale de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Inspectoratului de Stat in Constructii, Autoritatii Nationale de Control, Ministerului Agriculturii si Ministerului Economiei si Comertului. Echipele vor fi insotite de procurori, care vor lua pe loc masuri pentru pedepsirea detinatorilor de gatere ilegale.

Gatere pe post de baraje

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, si ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, ne-au declarat ca dezastrul de pe Valea Trotusului putea fi evitat in mare masura daca nu se faceau defrisari atat de masive. In plus, a mai spus ministrul Sulfina Barbu, o parte din vina o poarta si gaterele, care au actionat ca niste obstacole in calea apelor. Un astfel de gater a fost vazut de ministru in localitatea Ciobanus, unde apa si-a schimbat cursul din cauza obstacolului si a distrus case si o sosea nationala. Ministrul a mai precizat ca defrisarile cele mai importante s-au practicat pe proprietati particulare, in urma retrocedarilor, fara prea mult discernamant.

"La astfel de debite oricum nu se putea face nimic. Dar primarii macar puteau sa dea amenzi mai mari celor care si-au amplasat gaterele in locuri nepermise ori celor care au taiat padurea fara autorizatie. Aceasta tragedie ar trebui sa responsabilizeze autoritatile locale", a mai spus Sulfina Barbu.

Acuzatii la nivel inalt

Un control recent efectuat in zona, inainte de inundatii, a dezvaluit o serie de nereguli in legatura cu modul in care au fost eliberate actele de proprietate pentru mai multe terenuri forestiere a caror suprafata, insumata, depaseste 12.000 de hectare. Printre cei care sunt facuti raspunzatori pentru modul in care au fost eliberate aceste certificate de proprietate se numara si Gheorghe Hura, secretarul general al Prefecturii Bacau, si Viorel Ghelasa, fostul director al Directiei Silvice Bacau.

Gheorghe Hura a declarat ca eliberarea tuturor acestor acte nu ar fi fost posibila fara avizul dat de comisiile judetene si locale de restabilire a dreptului de proprietate. "In ceea ce ma priveste, nu pot spune decat ca am incercat sa respect cu strictete litera legii, pentru ca am tinut foarte mult la prestigiul meu profesional. Sper sa pot studia si eu raportul final al controalelor inainte ca acesta sa fie trimis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a putea sa imi formulez, daca va fi necesar, si un punct de vedere", a mai spus secretarul general al Prefecturii Bacau.

Dezastru ecologic in Retezat

Peste 2.000 de hectare de padure de la poalele muntilor Retezat au fost taiate ilegal, fiind provocat un adevarat dezastru ecologic in localitatile Valea de Brazi si Campu lui Neag din vestul Vaii Jiului. Autoritatile locale sustin ca vinovati pentru defrisarile masive sunt angajatii Ocolului Silvic, motiv pentru care au solicitat un control al organelor abilitate si al inspectorilor de la Regia Nationala a Padurilor. Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani, spune ca pe raza localitatii exista circa 15.000 de hectare de teren impadurit, iar majoritatea suprafetei apartine particularilor si din aceasta cauza este foarte greu sa verifice daca se respecta legea care reglementeaza taierile din fondul forestier.

Primarul Buhaescu sustine insa ca responsabili de defrisarile masive de padure se fac reprezentantii Ocolului Silvic, pe care ii acuza ca in loc sa protejeze padurea ii protejeaza pe cei care fac trafic cu lemnul. "Cat poate sa taie omul? Amaratul isi ia, acolo, un brad de Craciun sau lemne de foc, dar nu mii de hectare", spune Buhaescu.

Despaduriri fara discernamant, pe Valea Tazlaului

Corpul de Control al ministrului agriculturii a intocmit o lista a societatilor care s-au ocupat de exploatarea terenurilor forestiere din judetul Bacau sau care au fost beneficiare ale lemnului produs in urma acestor despagubiri. Apar aici firme precum Forex-Bac, Ifigenia Trading SRL, Katina Gold SRL, Letea Bacau, Gold Wood SRL, Best Wood Production SRL, firme controlate, printre altii, de fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, Omar Hayssam si partenerul sau, Mohammad Munaf. Numarul mare de arabi care s-au ocupat de exploatarea padurilor din partea de vest a Bacaului au facut ca, in scurt timp, Valea Tazlaului sa fie cunoscuta drept Valea Siriei. Rezultatul despaduririlor fara discernamant facute in ultimii ani nu s-a lasat prea mult asteptat. Apele involburate au secerat cinci vieti, au acoperit 47 de localitati, au inundat 4.424 de case, dintre care 670 au fost rase de pe suprafata pamantului, iar 2.224, grav avariate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.