Social1 Iunie 2010

Lectura de 3 minute

Cadrele didactice, angajatii din sanatate si cei din administratie sunt primii care au intrat in greva, pentru a protesta fata de masurile de austeritate decise de guvern. Bacalaureatul si urgentele din spitale nu au fost afectate de demersul initiat de sindicate.Situatia in invatamant:
Sindicatele din invatamant, primii care au anuntat ca fac greva generala pe termen nelimitat din 31 mai, mizau initial pe o participare consistenta la protest. Datele problemei s-au complicat insa din pricina faptului ca luni era programata proba de limba straina din cadrul bacalaureatului, iar multe cadre didactice au ales sa ia parte la aceasta. Sindicalistii au reclamat presiunile ministerului, nu putine fiind cazurile de profesori care sustin ca ar fi fost amenintati chiar cu concedierea daca fac greva. Institutia condusa de Daniel Funeriu a respins insa aceste acuzatii si a reusit sa completeze necesarul de personal pentru bacalaureat, inlocuindu-i pe cei care au anuntat ca nu muncesc in data de 31 mai.

  • Ambulanta opreste lucrul pe termen nedeterminat

Solidare cu angajatii din invatamant, aproape 120.000 de cadre medicale vor intrerupe lucrul in 31 mai, intre orele 7.00 si 15.00. Potrivit presedintelui Federatiei Sanitas, Marius Petcu, acestia ar urma sa intre in greva generala in ziua in care va fi discutata in parlament motiunea de cenzura. [Salvarile, "in greva"]. Protestul personalului medical nu va afecta rezolvarea urgentelor din spitale, insa, in policlinici, medicii nu vor face consultatii. "Personalul medical va fi la serviciu in cele sase ore, pentru a asigura permanenta la rezolvarea urgentelor", a mai spus Marius Petcu.

Medicii vor consulta urgentele care se prezinta la camera de garda, insa ii roaga pe pacientii care nu au situatii de aceasta natura sa stea acasa, potrivit presedintelui Sindicatului National al Medicilor, Florin Circulescu.

Citeste si:
Greta Thunberg si-a petrecut ziua de nastere protestand in fata Parlam
Greta Thunberg si-a petrecut...

Tot luni, 10.000 de angajati ai serviciilor de ambulanta din Romania au intrat in greva pe perioada nedeterminata. In zilele de protest, va fi asigurata asistenta medicala de urgenta si vor fi organizate mitinguri, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale Sindicale "Ambulanta".

  • Greva si la vama, si in penitenciare

Tot pe termen nelimitat au intrat in greva, de luni, bugetarii din Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA). Sindicalistii mizeaza pe 65.000 de protestatari din peste 1.600 de institutii. „Greva generala pe termen nelimitat nu inseamna greva de solidaritate de o zi sau greva generala de o zi, asa cum afirma unii 'lideri sindicali de televizor', care incearca, prin intermediul mass-media, sa demobilizaze aceasta actiune, organizata la nivelul administratiei publice locale de catre FNSA, ci este o greva care se stie cand se declanseaza, dar nu se stie cand inceteaza sau cand se suspenda. Va reamintim ca FNSA este singura federatie din administratie care a parcurs toate etapele prevazute de lege premergatoare declansarii grevei generale, motiv pentru care si alte federatii din acest sector intra in greva de solidaritate doar pentru o zi. Pe perioada de desfasurare a grevei generale se inchid institutiile mai sus amintite, salariatii sunt prezenti la serviciu, dar nu lucreaza, iar in institutiile respective au acces doar reprezentantii mass-media”, au anuntat reprezentantii FNSA.

In greva generala va fi, de luni, si Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor “Pro Lex”. Politistii comunitari si personalul vamal inceteaza lucrul, iar politistii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera protesteaza prin purtarea pe brat a unei banderole tricolore, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.

  • Transportul public nu a fost afectat, luni, de protestele sindicale

In Bucuresti, luni, metroul si vehiculele transportului public de suprafata circula normal. Marti, insa, angajatii Metrorex vor opri lucrul intre orele 4.00 si 12.00, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va iesi pe traseu cu circa 85% dintre vehicule, in semn de solidaritate cu bugetarii. [Greva Metrorex si RATB pe 1 iunie].

Greva au facut luni si cateva sute de actori ai Teatrului National "I. L Caragiale" din Capitala, care au anuntat ca sustin astfel protestele medicilor, dascalilor, pensionarilor si mamelor, toti nemultumiti de reducerea salariilor, pensiilor si indemnizatiilor sociale. [Greva se extinde: Actorii se alatura bugetarilor].

Citeste si:
Andrei Caramitru: Ar fi cazul sa nu mai platim salariile celor care fa
Andrei Caramitru: Cateva...

Cea mai mare organizatie sindicala din metalurgia romaneasca, Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, a hotarat ca in 31 mai sa intre in greva japoneza, iar in perioada 1-4 iunie sa participe la protestele de strada ale bugetarilor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.