Sindicatele RATB si Metrorex vor intra in greva de solidaritate in data de 1 iunie, a declarat vineri liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi. Astfel, metroul, tramvaiele si troleibuzele nu vor circula marti, 1 iunie, in intervalul orar 04.00-16.00.

  • 85% dintre mijloacele de transport in comun din Capitala vor circula pe 1 iunie.

Sindicalistii Regiei Autonome de Transport Bucuresti care nu sunt afiliati federatiei conduse de Ion Radoi au anuntat vineri, dupa discutiile cu primarul Sorin Oprescu, ca nu vor face greva de solidaritate. Astfel, 85% din parcul auto va fi pe traseu in data de 1 iunie.

Mai mult, daca administratia va solicita, pot suplimenta parcul de autobuze pentru a acoperi deficitul de 15%, au adaugat sindicalistii. Din totalul de 11.800 de angajati ai RATB, 2.400 au semnat pentru greva de solidaritate, in timp ce restul, membri ai altor zece sindicate, nu vor protesta.

Zilnic, in Capitala circula aproximativ 537 de troleibuze si tramvaie si aproximativ 1.000 de autobuze.

  • Autobuzele RATB SI 50% dintre tramvaie si troleibuze vor iesi pe traseu

Toate autobuzele RATB, dar si 50% dintre troleibuze si tramvaie vor circula pe 1 iunie, in conditiile in care mai multi angajati nu vor participa la protestul de solidarizare cu greva bugetarilor, au declarat reprezentanti ai sindicatelor Regiei.

"In conditiile in care nu se schimba aceasta Hotarare de Guvern din 12 mai, care prevede reducerea salariilor cu 25%, vom face demersurile pentru intrarea in greva generala. In prima faza, pe 1 iunie, vom intra in greva de solidaritate, in intervalul 04.00-16.00, iar daca aceasta HG nu se va schimba vom intra in greva generala. Metroul, tramvaiele si troleibuzele nu vor circula in 1 iunie in intervalul orar 04.00-16.00. Probabil ca si o parte dintre soferii de autobuze sunt afectati de reducerea salariilor cu 25%, insa ei singuri vor lua o decizie daca vor intra sau nu in greva de solidaritate"
, a declarat Ion Radoi.

In ceea ce priveste CFR, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulian Mantescu, a declarat vineri ca sindicatele vor decide luni, la ora 12.00, daca vor intra in greva generala la data de 2 iunie.

"Luni, la ora 12.00, vom anunta daca sindicatele CFR vor intra sau nu in greva generala pe 2 iunie. Daca si salariatii CFR vor fi afectati de reducerile salariale de 25%, la orice ora putem declansa greva generala", a precizat Iulian Mantescu.

Angajatii Tarom au renuntat la greva de solidaritate de luni, deoarece nu s-au strans semnaturile necesare pentru acest protest, urmand sa organizeze in data de 31 mai o greva japoneza si sa decida ulterior data grevei generale.

Secretarul general al Sindicatului din Tarom, Aurel Curdov, a precizat ca unora dintre angajati le este frica sa semneze pentru declansarea grevei, deoarece au fost amenintati, dar si din cauza faptului ca Tarom se afla in prezent intr-o situatie financiara "nu tocmai buna", potrivit Realitatea.

Citeste si:
Angajații Metrorex pichetează Guvernul. Aceștia amenință cu greva...
Angajații Metrorex pichetează...

  • Metalurgistii din Romania intra in greva japoneza, fiind solidari cu bugetarii

Cea mai mare organizatie sindicala din metalurgia romaneasca, Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, a hotarat ca pe 31 mai sa intre in greva japoneza, iar in perioada 1 - 4 iunie sa participe la protestele de strada ale bugetarilor.

Citeste pe acelasi subiect:

Romania intra in greva!

"Faci greva? Te concediez!"

Salvarile, "in greva"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.