Presedintele federatiei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat luni ca sindicatele ar putea amana dupa 31 mai ziua declansarii grevei generale, in functie de momentul asumarii raspunderii guvernului pentru masurile anticriza si de cel al depunerii motiunii de cenzura.

"E posibil s-o facem exact in momentul motiunii sau cand isi asuma raspunderea guvernul. Din punctul meu de vedere, poate fi si pe 31 mai, daca 'se pupa' cu actiunea guvernului si trebuie sa recalculam exact, foarte exact, dar trebuie sa ne punem toti de acord daca nu trebuie sa facem o actiune de protest in timpul motiunii sau in timpul asumarii raspunderii. Este foarte important lucrul asta, pentru ca trebuie sa mobilizam cetatenii", a afirmat Marica, la Realitatea TV.

Liderul Sed Lex a mai spus ca, deocamdata, nu s-a consultat si cu reprezentantii celorlalte federatii cu privire la mutarea zilei cand va fi declansat protestul. Greva generala pe termen nelimitat ar putea fi, potrivit lui Marica, "de la asumarea raspunderii incolo sau de la motiune incolo", transmite NewsIn.

La protestul sindical ar urma sa participe mai multe categorii de bugetari, toate nemultumite de reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. [Mesajul protestatarilor: "Ne ciuruiti 25%, va decapitam 100%"]

Pe 19 mai,circa 50.000 de protestatari s-au reunit la un miting in Piata Victoriei.

Zile de greva: Cadrele medicale - 31 mai, RATB si Metrorex 31 mai si 1 iunie

Pana la proba contrarie cadrele medicale au anuntat ca ar putea face greva in 31 mai intre orele 9.00 si 15.00, in timp ce angajatii de la RATB si Metrorex vor face sigur greva pe 1 iunie si poate si pe 31 mai.

In timpul grevei cadrelor medicale spitalele vor asigura doar urgentele, iar policlinicile vor fi practic inchise. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat luni, ca protestul personalului medical nu va afecta rezolvarea urgentelor din spitale, insa, in policlinici, medicii nu vor face consultatii.

"Personalul medical va fi la serviciu in cele sase ore, pentru a asigura permanenta la rezolvarea urgentelor", a mai spus liderul CNSLR Fratia.

Potrivit lui Petcu, Consiliul National al Federatiei Sanitas se va intruni marti pentru a decide si in privinta declansarii grevei generale pe termen nelimitat din ziua depunerii motiunii de cenzura fata de masurile de austeritate anuntate de guvern.

Citeste si:
Care sunt revendicările angajaților din Sănătate
Care sunt revendicările...

Angajatii RATB si Metrorex vor face greva in 1 iunie, in semn de solidaritate cu ceilalti bugetari, insa, daca masurile de austeritate ii vor afecta in mod direct, ei ar putea intra, din 31 mai, in greva generala pe termen nelimitat, au declarat reprezentanti ai sindicatelor, citati de NewsIn.

Indiferent de calendarul pe care il vor stabili joi sindicalistii, transportul public din Capitala va fi practic blocat cel putin in 1 iunie, iar asta macar pentru 12 ore.

"Protestul ar putea avea loc in intervalul 4.00-16.00 sau 4.00-18.00, ramane sa stabilim asta joi, cand ne vom intalni, dupa sedinta de guvern, pentru a decide si daca, din 31 mai, intram in greva generala pe termen nelimitat", au precizat reprezentantii sindicatelor.

Cititi si: Sindicatele pun la cale protestele

Ce scrie presa internationala despre mitingul romanilor?

Citeste si:
Cioloș: Criza se prelungește, pentru că moțiunea de cenzură a fost...
Cioloș: Criza se prelungește,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.