Aproximativ cinci milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, afectiune ce creste riscul aparitiei mai multor bolil, precum insuficientei renale, potrivit reprezentantilor Societatii Romane de Nefrologie.

  • 40% din populatia Romaniei este hipertensiva

Potrivit datelor Societatii Romane de Nefrologie, in Romania, 40% din populatie este hipertensiva, in timp ce la nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni sufera de hipertensiune. In 15 ani, numarul acestora va creste cu 50%, avertizeaza specialistii. In acelasi timp, in Romania, rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18% la pacientii hipertensivi tratati, potrivit NewsIn.

„Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obtine daca acesta este inceput inaintea dezvoltarii unei afectari semnificative de organ tinta (inima, creier, rinichi). In relatia dintre hipertensiunea arteriala si rinichi, rinichiul poate fi atat “agresor”, dar si “victima”. In ultimul timp insa, rinichiul “victima” incepe sa reprezinte o problema majora de sanatate publica datorita prevalentei crescande a hipertensiunii si a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boala cronica de rinichi. De aceea este necesara educarea, constientizarea si motivarea pacientului pentru screening-ul si monitorizarea tensiunii arteriale, in vederea detectarii la timp si prevenirii complicatiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afectiunile renale”, a explicat dr. Adalbert Schiller, presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.

  • Hipertensiunea, principala cauza de mortalitate cardiovasculara

Societatea Romana de Nefrologie, in colaborare cu compania farmaceutica Sanofi-Aventis, a demarat o campanie nationala pentru a atrage atentia asupra pericolului de dezvoltare a afectiunilor renale, provocate de hipertensiunea arteriala. Organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, marcata anual pe 17 mai, campania se desfasoara in 11 orase din tara, unde medicii de familie efectueaza masuratori ale tensiunii arteriale si teste pentru evaluarea afectarii rinichilor in randul persoanelor hipertensive. Pacientii beneficiaza gratuit de aceste teste intre 17 si 21 mai, iar in functie de rezultate acestia primesc recomandari privind tratarea si controlul hipertensiunii arteriale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Mai mult, afectiunea poate provoca accidente vasculare cerebrale, infarct de miocard, sau insuficienta cardiaca si renala.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.