Cum comemoram persecutarea si nimicirea evreilor in Romania si Transnistria in 1940-1944?
Vineri, 14 mai 2010, va avea loc o dezbatere cu privire la persecutarea evreilor in Romania si Transnistria in perioada 1940-1944. Masa rotunda va fi organizata la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, Amfiteatrul „N. Iorga”, incepand cu ora 10.30, in prezenta Prof Wolfgang Benz, Istoricul si director al Centrului pentru Studiul Antisemitismului. Printre celelalte personalitati invitate la ceremonie se numara Dr. Mihail E. Ionescu (Director General al INSHR „Elie Wiesel”), Prof. Dr. Gheorghe Vlad Nistor ( Decanul Facultatii de Istorie a UNIBUC) si Holger Scherf (Reprezentant permanent al Ambasadorului Germaniei in Romania).

Dezbaterea va fi urmata in aceeasi zi de lansarea cartii semnate de Wolfgang Benz, "Holocaustul la periferie", la Libraria Carturesti Verona, incepand cu ora 18.00, pe str. Arthur Verona, 13, sector 1, Bucuresti.

Potrivit unui comunicat remis de Ambasada Germaniei la Bucuresti, in prelegerea sa prof. Benz va vorbi despre pogromurile antievreiesti la inceputul secolului al XX-lea si va descrie transformarea acestora in timpul dictaturii antonesciene intr-un genocid in Basarabia si Bucovina. Cartea prof. Benz si a doamnei dr. Brigitte Mihok, aparuta sub egida Centrului pentru Studiul Antisemitismului din cadrul Universitatii Tehnice Berlin, este o culegere de texte si date despre geneza, desfasurarea si asumarea Holocaustului in Romania si Basarabia. Lucrarea reuneste istorici si specialisti pe tema antisemitismului din intreaga lume. Cartea a fost editata cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe german si tradus in limba romana. Conferinta prof. Benz va fi tinuta la ambele evenimente in limba germana si va fi tradusa consecutiv in limba romana.

Citeste si:
Elevii români vor studia la școală „Istoria Evreilor. Holocaustul”...
Elevii români vor studia la...

In Romania, discutiile referitoare la Holocaust au inceput la sfarsitul anilor 1990. Raportul Final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania (2004) marcheaza inceputul unei culturi a memoriei in Romania, din care fac parte un Institut National si un Monument al Holocaustului in Bucuresti. In Moldova, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, doua curente lupta pentru suprematie de opinie asupra natiunii: romanismul si moldovenismul. Aceasta lupta de interpretare impinge Holocaustul din Transnistria pe un loc aparent secundar, daca nu chiar tert in dezbaterea cu privire la memoria societa?ii. S-ar putea afirma chiar ca in dezbaterile actuale este vorba mai putin despre memorie, cat despre suprematia interpretativa a viitorului natiunii, si de aceea trecutul este instrumentalizat aproape dupa bunul plac in contextual mai larg al naratiunii nationale. Autorii sunt cercetatori renumiti ai Holocaustului din Romania, Germania, Marea Britanie si SUA. Articolele referitoare la Holocaustul din Romania trateaza diferite aspecte ale prigoanei in Transnistria si reflecta discutia actuala privind responsabilitatea romana si germana.

Citeste si:
Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite...
Klaus Iohannis: „Guvernul să...

Volumul cuprinde studii semnate de: Wolfgang Benz, Jean Ancel, Dennis Deletant, Brigitte Mihok, Andrej Angrick, Frank Görlich, Mariana Hausleitner, Randolph L. Braham, Hildrun Glass, Viorel Achim, Marius Turda, Anca Aurelia Ciuciu, William Totok, Felicia Waldman, Stefan Ihring.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.