Operatorii din turism estimeaza ca, saptaminal, 6.000 de romani se duc sa-si petreaca vacantele in alte tari, dintre care jumatate cu avionul.

Autoritatile romane vor sa schimbe regulile de trecere a frontierelor, de la 1 octombrie. Masurile vor fi mai drastice la granita cu Spania, tara unde romanii au creat cele mai mari probleme. Cererea pentru excursii externe creste de la an la an. Reprezentantii agentiilor de turism cred ca, in 2005, numarul celor care isi petrec vacanta in strainatate a crescut, fata de anul trecut, cu 15-17%. Saptaminal, in perioada iulie-septembrie, 33 de curse charter decoleaza catre tarile in care romanii vor sa se relaxeze.

"Estimam ca, saptaminal, cu aceste curse pleaca aproximativ 3.300 de turisti", spune Mircea Draghici, secretar al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cam tot atitia turisti aleg vamile terestre. Ieri a fost lansata, pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dezbaterea publica cu privire la noile conditii de iesire din tara ce vor fi aplicate din octombrie. Pina atunci, in spatiul Schengen se intra in conditiile stiute.

Destinatii preferate

Ca si in anii precedenti, cele mai multe cereri sint pentru Grecia si Turcia. Faptul ca sint aproape, iar sejururile, mai ieftine, acestea constituie principalele atuuri ale acestor tari. Pe termen scurt se asteapta ca cererile pentru Turcia sa scada din cauza atentatelor. In acest an, a crescut numarul solicitarilor pentru Spania.

Pasaport si asigurare

Prima conditie este un pasaport valabil pe cel putin 6 luni inainte. Este obligatorie si asigurarea medicala. Trebuie prezentat si voucher-ul, din care sa reiasa ca turistul are asigurata cazarea. Este util ca turistii sa aiba adresa si telefonul ambasadei sau ale consulatului Romaniei din tara in care merg, pentru a sti unde sa apeleze in cazul pierderii actelor. Viza turistica nu este necesara pentru Grecia si Spania, tari din spatiul Schengen.

Operatorii nu sint ingrijorati din cauza noilor reglementari privind calatoriile in spatiul Schengen. "Noile reglementari nu afecteaza turismul organizat. Sint afectati cei care merg pe cont propriu, si nu printr-un pachet de servicii achizitionat de la o agentie", mai spune Mircea Draghici.

Sunati la 021/9590 daca aveti probleme la vama

Vestea buna, pentru aceia care aveau programat concediul intr-un stat Schengen in aceasta vara, este ca nu se schimba conditiile de iesire din tara decit de la 1 octombrie. MAI asteapta parerile romanilor la adresa legislatie@mai.gov.ro, pina la 23 august 2005. Pe site-ul www.mai.gov.ro se afla si proiectul ordinului pe care ministrul Vasile Blaga il va semna dupa incheierea dezbaterii publice. Pina atunci, in caz ca atunci cind ies din tara intimpina dificultati la frontiera, victimele abuzurilor vamesilor pot reclama la numarul de telefon 021/9590, pentru Bucuresti, sau (prefix)/959, pentru judetele de frontiera. Aceleasi numere de telefon pot fi folosite si preventiv de turisti, in cazul in care vor sa stie, inainte de plecarea din tara, daca au tot setul de acte in regula.

Spania pune conditii mai multe

Modificarile cuprinse in ordinul ministrului de Interne reprezinta de fapt o inasprire a actualelor conditii de trecere a frontierei. Vasile Blaga sustine ca Romania nu face decit sa respecte cerintele statelor Schengen, dovada ca numai Spania, care ne-a returnat cei mai multi conationali de la vama, are un capitol special in ordinul ministrului Blaga. Un roman care vrea sa ajunga in Spania trebuie sa aiba, pe linga pasaport, asigurare, bilet dus-intors, si o invitatie sau o suma de bani insotita de documente de cazare pe perioada sederii.

Voucher-ele sint verificate la granita, iar daca nu sint confirmate, nu se permite intrarea in Spania. Invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, pe o hirtie speciala, cu filigran si stema Spaniei, si prezentata numai in original la vama. Persoana care invita trebuie sa fie rezidenta in Spania sau cetatean spaniol si sa garanteze ca va intretine oaspetele si-l va incuraja sa se intoarca in tara dupa sejur. •

Banii si invitatia

Alta schimbare vizeaza obligativitatea prezentarii la vama a sumei de bani necesari intretinerii pe perioada sejurului, indiferent daca turistul are sau nu invitatie. Daca alegeti sa plecati pe cont propriu, trebuie sa faceti dovada unei sume mari la vama, a rezervarilor pentru cazare. In cazul invitatiei, aceasta trebuie sa contina o garantie a celui care v-a invitat ca va sponsorizeaza sejurul. Sa fie in original si autentificata in statul respectiv. Textul integral al ordinului pe care-l va semna ministrul Blaga poate fi gasit mai jos:


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.