Pe data de 9 Mai, europenii de pe teritoriul UE celebreaza la unison unificarea diverselor natiuni si popoare.
Anul acesta sloganul pentru Ziua Europei – ziua in care este sarbatorita Uniunea Europeana cu cei 495 de milioane de cetateni ai sai din cele 27 de state vorbind 23 de limbi diferite – ilustreaza cat de importanta este diversitatea si cat de mult poate contribui ea la succesul Uniunii.

Sloganul castigator in competitia de Postere pentru Ziua Europei 2010 sintetizeaza tocmai ideea ce se afla in spatele campaniei UE: “Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii”, care celebreaza diversitatea, informeaza cu privire la problematica discriminarii si promoveaza beneficiile diversitatii in cadrul Uniunii Europene. Scopul campaniei este, de asemenea, de a aduce la cunostinta cetatenilor drepturile pe care acestia le au - drepturi garantate de Directivele anti-discriminare ale Uniunii (Directiva Egalitatii pe Piata Fortei de Munca si cea a Egalitatii Rasiale) si de a combate stereotipurile. Aceste legi europene au ca scop garantarea sanselor egale pentru toti cetatenii, indiferent de origine etnica sau rasa, religie sau credinta, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala.

Discriminarea pe aceste cinci criterii este interzisa de legislatia europeana.
Ca recunoastere a importantei promovarii diversitatii, UE dezvolta strategii specifice orientate catre combaterea acestui fenomen. O serie de initiative recente includ imbunatatirea accesului pe piata muncii a romilor; cresterea accesului la educatie in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, promovarea unui sistem de pensionare echitabil si sustinerea cresterii care sa diminueze saracia in cadrul Strategiei 2020.

  • Discriminarea ramane un fenomen raspandit

In fiecare an, milioane de cetateni ai UE sunt discriminati. Potrivit celui mai recent Eurobarometru referitor la perceptia asupra discriminarii, originea etnica este motivul preponderent de discriminare in UE (61%), urmat de criteriul varstei (58%) si cel al dizabilitatii (53%).

16% dintre persoanele intervievate in cadrul acestui sondaj au declarat ca au fost discriminate pe parcursul anului trecut. Cu toate acestea, se pare ca doar jumatate dintre cetatenii Uniunii Europene isi cunosc drepturile pe care le au in cazul in care sunt discriminati. Cu scopul de a promova egalitatea si pentru a combate discriminarea, in fiecare dintre statele membre ale UE, acolo unde sunt in vigoare Directivele pentru Sanse Egale, au fost infiintate organizatii pentru egalitate de sanse. Cifrele raportate in 2009, care reies din acelasi Eurobarometru, arata ca varsta (55%) este motivul predominant de discriminare, urmat de criteriul dizabilitatilor (52%) si de cel al orientarii sexuale (49%).


Din anul 2003 Comisia Europeana prin Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse desfasoara o campanie de informare la nivel pan-european, urmarind combaterea discriminarii pe motive etnice, religioase sau de credinta, varsta, dizabilitati si orientare sexuala. Campania “Pentru Diversitate. Impotriva Discriminarii” este conceputa sa informeze publicul cu privire la drepturile sale, care sunt garantate de legislatia europeana anti-discriminare, sa promoveze beneficiile diversitatii la locul de munca si, de asemenea, sa indice organizatiile de sprijin pentru victimele discriminarii. Multe dintre actiunile realizate in cadrul campaniei sunt organizate la nivel national si local in fiecare stat membru UE cu sprijin la nivel european. Acestea includ, printre altele, parteneriate cu evenimente nationale, activitati de informare a presei, productia si distributia de materiale ale campaniei in 23 de limbi precum si organizarea unui concurs adresat jurnalistilor.
Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

In acest scop a fost lansat si Consursul EU Journalist Award 2010: trimiteti pana la 17 septembrie 2010, un articol pe tema discriminarii bazata pe etnie, varsta, sex, dizabilitate, orietare sexuala sau religie, si puteti castiga pana la 5000 de euro. Inscrieti-va acum, pe situl oficial EU Journalist Award 2010!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.