Mii de cadre didactice din toata tara au fost joi in greva. Afla cum a afectat protestul sindical invatamantul.

  • Aproape 140.000 de profesori au fost in greva joi

La protestul de o zi anuntat de sindicate au participat aproximativ 140.000 de profesori, dintre cele 8.000 de unitati de invatamant preuniversitar, iar 3.200 au aderat la greva generala, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei.

Astfel 2.680 de unitati de invatamant si-au desfasurat activitatea normal, fara a participa la greva generala anuntata de sindicate. "In alte 2.104 unitati de invatamant activitatea instructiv-educativa s-a desfasurat partial, in vreme ce in 3.238 de unitati de invatamant personalul didactic a aderat la greva generala", spun reprezentantii Ministerului Educatiei.[Profesorii boicoteaza bacalureatul].

Cat despre elevi, numarul total al elevilor care au participat la cursuri a fost de 1,4 milioane, dintr-un total de 3.136.631 la nivel national. Reprezentantii unor organizatii studentesti au fost solidari cu profesorii, anuntand ca vor incerca sa-si convinga colegii sa nu intre la ore.

  • Nemultumirile sindicalistilor

Nemultumirile sindicalistilor se refera atat la drepturile salariale, cat si la controversata lege a educatiei, care urmeaza sa fie votata in parlament. Sindicatele din invatamant au avertizat ca daca problemele salariatilor din invatamant vor fi tratate cu indiferenta de catre autoritati, nu exclud proteste care sa afecteze incheierea situatiei scolare si examenele, iar asta inclusiv prin greva generala pe termen nelimitat.

Vineri, reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai federatiilor sindicale se vor aseza, din nou, la masa negocierilor, pentru a gasi solutii de stingere a conflictului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.