Noua Lege a Educatiei a primit luni unda verde de la Executiv. Afla care sunt modificarile in invatamant.

  • Examenul national de bacalaureat va avea trei probe scrise si patru orale
Pentru elevii liceelor cu profil real, probele scrise vor fi limba romana, matematica si o proba transdisciplinara "care va face o trecere prin toate materiile de stiinte naturale". "Am introdus o separare intre elementul principal, matematica, si o proba transdisciplinara", a precizat Daniel Funeriu. In cazul elevilor de la profilul uman, probele scrise vor fi limba romana, istorie sau geografie si o proba transdisciplinara domeniul stiintelor socio-umane. Elevii care au invatat in alta limba decat romana vor mai da o proba scrisa de limba materna.

Cele patru probe orale vor fi limba romana, competente digitale si doua de limbi straine.

"In dezbaterea publica a reiesit ideea ca bacalaureatul, in sistemul pe care noi l-am propus, era unul poate prea usor si de aceea am adus mai multa substanta bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe (scrise - n.r.) in examenul de bacalaureat", a explicat ministrul Educatiei.

  • Modificari in educatie

Legea propusa de Daniel Funeriu prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar: Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a se muta la gimnaziu. Astfel, liceul va fi de trei ani, potrivit Realitatea.

Totodata, admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational. Educatorii si invatatorii dispar din scoli, fiind inlocuiti de profesori, pentru acest lucru fiind nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu, in timp ce examenul de titularizare dispare.

Noua lege aduce vesti si pentru parinti, care vor plati pentru chilul elevilor cu amenzi intre 500 si 5.000 de lei sau de munca in folosul comunitatii. [Amenzi pentru absentele elevilor].

  • Noul proiect va fi dezbatut in Parlament

La inceputul sedintei de astazi, premierul Emil Boc a declarat ca Legea educatiei trebuie sa fie adoptata de Parlament pana la finele lunii iunie, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu acest an. Guvernul a discutat in prima lectura proiectul Legii Educatiei in sedinta din 17 martie, dupa care documentul a fost supus dezbaterii publice trei saptamani. Dupa aprobarea in Guvern, proiectul va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, relateaza NewsIn.

Curtea Constitutionala a decis in noiembrie 2009, in urma unei sesizari a Partidului National Liberal, ca proiectul Legii Educatiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in luna septembrie a anului trecut, contravine Constitutiei. La finele lunii ianuarie 2010, premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul va trimite in Parlament noua forma a Legii Educatiei pana la finele lunii martie, dar termenul nu a fost respectat.

  • Daniel Funeriu: Invit opozitia sa fie parte a solutiei, nu a problemei sistemului educational

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invitat astazi parlamentarii sa depuna amendamente la Legea educatiei, adoptata de Guvern. "Vreau sa ii invit pe cei din opozitaie sa vina cu propuneri constructive, usa ministerului este deschisa. Ii invit sa fie parte a solutiei, nu parte a problemei sistemului educational ", a declarat ministrul dupa sedinta de Guvern in care s-a adoptat Legea Educatiei.

Funeriu a mai opinat ca nimeni nu detine adevarul absolut, cu atat mai mult ministerul Educatiei, aratand ca asteapta de la Parlament imbunatatirea legii.

"Acest proiect a fost construit in ideea stabilitatii. Sistemul educational din Romania are nevoie de stabilitate, de un cadru coerent si acesta a fost unul dintre principalii piloni pe care a fost construita aceasta lege. Apoi ne-am gandit la coerenta, la predictibiliatea sistemului si la sustenabilitatea sa. Un alt pilon pe care am construit legea este echitatea si solidaritatea. (...) Aceasta lege este pentru copii, pentru parinti, pentru profesori, pentru socitatea romaneasca din viitor. Aceasta lege ne permite sa fim generosi cu copii Romaniei din viitor", a precizat ministrul.

Citeste pe acelasi subiect:

Legea Educatiei incinge spiritele

Legea Educatiei, blamata de parinti si profesori, sustinuta de Traian Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.