Proiectul noii legi a invatamantului a incins spiritele intr-o dezbatere de la Realitatea TV in care purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu, fostul ministru Ecaterina Andronescu si presedintele FSLI, Aurel Cornea, au discutat in contradictoriu despre actul normativ.
Replicile acide si acuzele au fost lansate chiar din primele minute ale emisiunii moderate de Cristina Sincai, dupa ce Vergu a afirmat ca dezbaterea pe marginea proiectului "nu s-a facut de ochii lumii", ci pentru a discuta "cu toti oamenii de buna-credinta", si ca forma finala a proiectului, care ar urma sa fie aprobata luni de guvern, va include cateva mici suprize, benefice insa pentru invatamant, comenteaza NewsIn.

"Legea educatiei nu trebuie sa fie o lege a surprizelor! E nevoie de consens, pentru ca acest act normativ trebuie sa dea stabilitate sistemului si sa il modernizeze", a replicat Andronescu.

Fostul ministrul al Educatiei a mai afirmat ca proiectul este cel elaborat in mandatul sau de ministru, modificat insa de ministrul Funeriu in mai multe puncte esentiale. Ecaterina Andronescu a acuzat, de asemenea, faptul ca persoanele din echipa lui Funeriu care au lucrat la proiect nu au experienta lucrului efectiv "in scoala" si ca acestea nu ar cunoaste, de fapt, realitatea din scolile romanesti.

Liderul FSLI a reclamat faptul ca, din punctul de vedere al celor 200.000 de membri de sindicat pe care ii reprezinta, noua lege a educatiei are cinci puncte vulnerabile majore, printre care structura scolarizarii, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, si titularizarea pe post, si nu in invatamant, care, crede el, ar urma sa genereze instabilitatea fortei de munca, date fiind influentele dinspre mediul politic. Cornea a mai reclamat faptul ca multe prevederi din proiect sunt dorite de guvern si din ratiuni financiare, respectiv pentru a se realiza economii la buget.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei a afirmat ca discursul celor doi interlocutori din platou este unul politic, subliniind ca, prin acest act normativ, statul nu vrea in niciun caz "sa faca economie de bani".

Disputele dintre cei trei invitati ai emisiunii s-au prelungit si in pauzele de publicitate.


Guvernul a aprobat Legea educatiei.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.