Aproximativ 15 copii impreuna cu parintii lor, membri a trei asociatii pentru copii cu autism, au ajuns astazi la Senat pentru a sustine adoptarea unei legi pentru reglementarea problemelor din acest domeniu.

Parintii, membri ai Asociatiei Invingem Autismul, Puzzle Romania si Asociatiei parintilor copiilor cu autism din Sectorul 6, au venit la Senat impreuna cu copiii lor, care fie sunt diagnosticati cu autism, fie in recuperare. Parintii au vorbit inaintea sedintei de plen cu mai multi senatori si au montat pe holul Senatului o funda-puzzle, simbol al miscarii internationale de constientizare a autismului.

Pe ordinea de zi a plenului de marti se afla propunerea legislativa privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de terapie comportamentala, cu raport de adoptare, precum si propunerea legislativa privind identificarea, diagnosticarea si tratarea copiilor afectati de tulburari din spectrul autist, cu raport de respingere, potrivit NewsIn.

Parintii au argumentat ca o lege in domeniu este necesara pentru a se pune accent pe serviciile pe care statul le va oferi copiilor si persoanelor afectate de autism, dar si pe necesitatea diagnosticarii precoce a acestei afectiuni.

  • Senatul a adoptat o propunere legislativa privind terapia copiilor cu autism

In urma initiativei, Senatul a adoptat o propunere legislativa privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de terapie comportamentala, care vine in sprijinul persoanelor care sufera de autism si asigura cadrul organizatoric pentru tratarea acestei afectiuni.

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 80 de voturi pentru si unul impotriva, reprezentantii PSD-PC, PNL si PDL anuntandu-si sprijinul pentru initiativa in timpul dezbaterilor. Potrivit initiatorilor, propunerea urmareste sa puna ordine in domeniul ingrijirilor de sanatate pentru persoanele care sufera de afectiuni precum autismul si sa asigure accesul populatiei la aceste ingrijiri, punand de acord aplicarea terapiei comportamentale cu practicile Uniunii Europene.

Astfel, sunt stabilite categoriile de persoane care pot practica tehnici de terapie comportamentala, modul de obtinere a autorizatiei si a dreptului de practica si accesul pacientilor in cabinetele de terapie. De asemenea, sunt prevazute rolul si atributiile institutiilor statului, precum Ministerul Sanatatii si Colegiul psihologilor. Legea isi mai propune sa umple "vidul legislativ" in cazul structurilor organizatorice adecvate, accesul la informarea parintilor si accesul la fondurile bugetului asigurarilor de sanatate.

Potrivit initiatorilor, din datele oficiale rezulta ca un tratament adecvat si intensiv duce la recuperarea in proportie de 70% a copiilor depistati in jurul varstei de 3 ani cu aceste afectiuni.

Proiectul a fost initiat de sapte senatori PSD, printre care si seful departamentului de sanatate al social-democratilor, Ioan Mang. Initiativa a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate, cu amendamente, avand si sprijinul Guvernului. Senatul este prima Camera sesizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.