Ioana Maria Mihai, in varsta de aproape 2 ani, s-a nascut fara mana dreapta din cauza unei anomalii ce putea fi corectata de medici. In prezent, parintii primesc o pensie de handicap de 91 de lei, iar fetita se confrunta zi de zi cu respingerea din partea copiilor.

Despre problema Ioanei, parintii au aflat abia la nastere, desi in timpul sarcinii au fost efectuate zece ecografii, timp in care medicii au asigurat ca totul este in regula.

Dupa nastere, medicii au afirmat ca malformatia are o cauza genetica. "Mi s-a spus ca genele noastre, ale mele si ale sotiei, sunt de vina si ca toti copiii nostri vor avea malformatia asta. Insa testul genetic pe care l-am facut ulterior a infirmat ipoteza unei cauze genetice", spune tatal Ioanei, Iulian Mihai.

  • O alta victima a neatentiei medicale

Pentru a afla cauza anomaliei, parintii au cerut lamuriri mai multor specialisti din strainatate, Australia si SUA. Acestia au concluzionat, in unanimitate, ca a fost vorba despre o banda amniotica infasurata practic pe mana fatului, care a oprit dezvoltarea acesteia si a dus, inaintea lunii a patra de sarcina, la amputare. "Specialistii straini mi-au spus ca daca amputarea s-ar fi produs dupa patru luni, trauma fizica generata astfel ar fi dus la deces. Daca ar fi fost depistata la timp, problema putea fi rezolvata, printr-o operatie intrauterina de eliberare a manii", a adauga tatal fetitei.

Medicul care a monitorizat sarcina, pe tot parcursul ei, a fost dr. Marcel Moisa, specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Panait Sarbu" din Capitala. Acesta sustine concluziile primite de tatal Ioanei de la medicii din strainatate, insa considera ca nu a fost datoria lui sa urmareasca evolutia morfologica a fatului. "Ca sa fi putut observa, din timp, ca mana este prinsa cu banda amniotica, inainte sa se produca amputarea, si chiar dupa aceea, ar fi trebuit sa stau o jumatate de ora la o ecografie si sa ma las de operatii, ca nu mai aveam timp pentru ele", sustine medicul.

Potrivit dr. Moisa, cel care ar fi trebuit sa observe problema Ioanei era medicul care a efectuat ecografia morfo-fetala (3D), de masurare a oaselor.

Cazul micutei Ioana nu a ajuns in atentia Colegiului Medicilor, pentru ca expirasera cele doua luni disponibile pentru un astfel de demers.

  • Pensie de 91 lei si marginalizare

"Dosarul pentru pensia de handicap a fost o problema, pentru ca in prima instanta noi am luat scrisoare medicala de la un ortoped, iar la comisie ni s-a spus ca trebuia un orotoped pediatru. Pana la urma, dupa aproape doua luni de alergatura am reusit sa trecem de comisie si Ioana primeste o pensie de 91 de lei", spune tatal Ioanei.

O alta problema este aceea ca atat alti parinti, cat si copii, se feresc de Ioana din cauza handicapului. "Din cate am aflat eu, nici la gradinita nu va putea fi acceptata decat cu acordul celorlalti parinti", adauga tatal.

Ioana Maria Mihai are o singura sansa sa aiba manuta dreapta, o proteza bionica. Realizate in Australia, protezele, fizioterapia si tratamentul aferent costa 185.000 de euro. In aceasta suma intra toate protezele pana la momentul in care sistemul osos isi termina dezvoltarea. Campania in vederea strangerii banilor a inceput pe 1 martie 2010, iari pana in acest moment s-au adunat 1.064 de euro. Donatiile pot fi facute prin telefon (in reteaua Romtelecom) la 0900 900 545 pentru (5 euro) sau 0900 900 547 (10 euro) sau direct in cont la Volksbank - euro- RO15 VBBU 2511 UN47 4092 1101, sucursala Unirea Bucuresti, dolari - RO44 VBBU 2511 UN47 4092 3101, sucursala Unirea Bucuresti, lei - RO77 VBBU 2511 UN47 4092 2701, sucursala Unirea Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.