Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda pana la 69% din pensiile actuale

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii. In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi", se arata intr-un document MApN, obtinut de NewsIn.

In plus, MApN arata ca aplicarea dispozitiilor legii unice a pensiilor la cadrele militare ar fi chiar mai costisitoare pentru bugetul de stat, decat in prezent.

  • Sistemul de pensii militare in alte tari

De altfel, MApN mentioneaza ca in multe tari, precum si in majoritatea statelor membre NATO sau UE, principiile si metodologia de stabilire a pensiilor militare sunt diferite de cele pentru calculul pensiilor din sistemul public, fiind reglementate fie prin legi separate, fie printr-un capitol independent cuprins in aceeasi lege care se refera si la pensiile civile. Exemplele arata ca in Cehia, Danemarca, Italia, Norvegia sau Olanda personalul militar beneficiaza de drepturi de pensie intr-un procentaj calculat din ultimul venit salarial brut, in timp ce in Franta sau Marea Britanie militarii primesc pensia intr-un procentaj raportat la ultimele sase salarii brute sau la cel mai mare salariu anual pe care cadrul militar l-a primit in ultimii trei ani.
In ceea ce priveste Romania, MApN sustine ca baza de calcul a pensiilor militare se stabileste, in prezent, in functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate sau media soldelor pe ultimele trei, sase sau douasprezece luni, la care se aplica un procent cuprins intre 60-100%.

In consecinta, Ministerul Apararii considera ca actuala lege a pensiilor militare de stat din Romania indeplineste "in totalitate reglementarile comunitare pentru incadrarea unui sistem de securitate sociala ca sistem ocupational", intrucat legea se refera la o categorie distincta de lucratori. Potrivit legii nr.80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, acordarea pensiei este direct legata de durata serviciului militar, iar pensia este calculata prin raportare la ultimul salariu al lucratorului-ultima zi de solda a cadrului militar.

  • Cea mai mica pensie militara este de 39 de lei, iar cea mai mare depaseste 5.000 de lei

Conform unei statistici a Ministerului Apararii din anul 2009, peste 72% dintre pensiile militare se situeaza sub plafonul de 2.000 de lei. In acest sens, 13.143 de pensionari, adica 16% din totalul fostilor militari, primesc lunar o pensie cuprinsa intre 39 si 1.000 de lei. Peste jumatate dintre fostii militari (55,85%), adica 45.671 de persoane au o pensie cuprinsa intre 1.001 si 2.000 de lei. 15.881 de pensionari militari primesc o pensie cuprinsa intre 2.001-3.000 de lei, iar 6.111 de fosti militari primesc lunar o pensie intre 3.001 si 4.000 de lei.

  • Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a dat Guvernul in judecata

Pe 24 martie 2010, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a inaintat la Tribunalul Bucuresti cererea de chemare in judecata impotriva Guvernului Romaniei si Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, reprezentati de premierul Emil Boc si ministrul Mihai Seitan, prin care solicita retragerea proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

In fapt, militarii cer considera ca au fost incalcate mai multe prevederi constitutionale, printre care: egalitatea in drepturi si nediscriminarea, libertatea de exprimare, dreptul la informatie, dreptul la munca si dreptul la pensie. Astfel, membrii SCMD solicita autoritatilor publice chemate in judecata sa reia dialogul social, incluzand in proiectul Legii sistemului unitar de pensii, punctele de vedere ale acestui Sindicat, dar si sa oblige paratii, in solidar, la plata unor despagubiri pentru prejudiciul moral, pe care militarii le estimeaza simbolic la 100 lei pentru fiecare membru de sindicat, adica aproximativ 300.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.