Bebelusii crescuti in orfelinate au probleme de dezvoltare fizica si psihica, potrivit unei cercetari realizate de cativa cercetatori americani de la Universitatea din Minnesota in sase orfelinate din Romania.

Potrivit cercetatorilor, traiul in orfelinat poate afecta copiii nu doar psihic, ci si fizic. Studiul arata ca in timpul etapelor de dezvoltare timpurii cantitatea de afectiune pe care o primeste un copil afecteaza nu doar apetitul acestuia, ci si modul in care glanda pituitara a creierului (responsabila de crestere) secreta hormonii necesari dezvoltarii, relateaza NewsIn.

Potrivit prof. Dana Johnson, care a condus studiul realizat pe 136 de bebelusi cu varsta de pana in 21 de luni din sase orfelinate din Bucuresti, dezvoltarea copiilor ingrijiti in astfel de centre institutionalizate este incetinita. Jumatate dintre bebelusii urmariti de cercetatori au fost mutati in grija unor asistente maternale, acestia inregistrand rapid o crestere in inaltime si greutate, majoritatea ajungand la parametri normali in doar cateva luni.

Desi aproape inexistente in SUA, orfelinatele sunt raspandite in Europa de est, tarile asiatice si sud americane. Potrivit cercetatorilor si modul in care copiii interactioneaza in aceste institutii le poate aduce prejudicii.

"In Europa de est si in tarile asiatice copiii sunt separati pe categorii de varsta. Orfelinatele sud americane au copii de varste diferite, acest tip de mediu fiind benefic pentru ei", spune prof. Johnson.

Cercetatorul atrage atentia ca, desi multe organizatii internationale au avertizat ca acest fel de ingrijire institutionalizata este extrem de daunatoare pentru copii, nu au fost facute schimbari in politicile publice ale tarilor care au acest tip de institutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.