Aparitia mentiunilor de sanatate pe alimentele comercializate in Uniunea Europeana, care ar aduce, in primul rand, beneficii consumatorilor, este ingreunata de birocratie, considera specialistii romani in nutritie.

"Procesul de evaluare a mentiunilor de sanatate este mult ingreunat din cauza birocratiei, a numarului mare de dosare care trebuie analizate Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor", a declarat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorge Mencinicopschi, marti, cu prilejul unei dezbateri despre beneficiile pentru sanatate ale alimentelor functionale.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) este organismul stiintific al Uniunii Europene care analizeaza dovezile stiintifice puse la dispozitie de companiile din industria alimentara si emite opinii privind mentiunile de sanatate propuse si conditiile pentru utilizarea lor.
Evaluarile pe aceasta tema au inceput in ianuarie 2008, alinierea dintre producatori si EFSA, referitoare la modalitatea in care pot fi comunicate beneficiile alimentelor functionale, fiind un proces in plina desfasurare, informeaza NewsIn.

"Se pune problema unei maniere de etichetare a alimentelor corecta, transparenta si benefica pentru consumatori, prin care, pe de alta parte, sa nu se riste crearea de confuzie in randul acestora", a subliniat, cu acelasi prilej, seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, prof. dr. Mircea Diculescu.

Altfel spus, nutritionistii sustin livrarea alimentelor impreuna cu informatiile corecte si clare despre beneficiile lor, atat din punct de vedere nutritiv, cat si al sanatatii. "Medicina preventiva se face cu alimente si cu stil de viata corespunzator. Toate fatetele stiintifice in favoarea sanatatii sunt binevenite", a mai spus Mencinicopschi.

In acest context, nutritionistii subliniaza importanta alimentelor functionale, respectiv a celor care, pe langa valoarea nutritiva, aduc beneficii sanatatii. In opinia lor, contributia acestor alimente pe linie de preventie este preferata medicamentelor. "Exemplul prevenirii scorbutului este elocvent. Vitamina C din lamaine previne aceasta boala, lucru dovedit stiintific, pe cand vitamina C sub forma de medicament, nu", a precizat directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.